Inapoi la Cautare

DECRET 255 /1971


pentru aderarea Republicii Socialiste România la Tratatul asupra Antarcticii


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    EXPUNERE DE MOTIVE

    La 1 decembrie 1959 a fost încheiat la Washington Tratatul asupra Antarcticii, în urma negocierilor purtate de 12 state participante la programul de cercetări antarctice din cadrul Anului Geofizic Internaţional. Tratatul a intrat în vigoare la 23 iunie 1961.

    Tratatul priveşte regiunea polară de sud (Antarctica), asupra căreia unele state ridicau pretenţii teritoriale.

    Scopul principal al tratatului este de a se rezerva continentul antarctic activităţilor paşnice, pentru a nu deveni teatrul sau obiectul unor diferende internaţionale, şi de a se asigura totodată cadrul favorabil cooperării internaţionale pe acest teritoriu.

    Tratatul prevede soluţii de "îngheţare" temporară a pretenţiilor teritoriale asupra Antarcticii în sensul că pe perioada valabilităţii lui vechile revendicări nu pot fi realizate, iar altele noi nu pot fi formulate. Părţile contractante originare şi-au rezervat unele prerogative în ceea ce priveşte aplicarea prevederilor tratatului, modificarea şi revizuirea lui. Astfel, reprezentanţii lor se întîlnesc periodic pentru consultări şi adoptarea unor măsuri. Statele care devin părţi ulterior au posibilitatea să participe la aceste reuniuni dacă dovedeşte interes pentru această zonă prin desfăşurarea unor activităţi importante de cercetare ştiinţifică (art. IX pct. 2).

    Deşi tratatul urmăreşte internaţionalizarea Antarcticii, prevederile articolului XIII, conform cărora el este deschis spre aderare statelor membre ale O.N.U. şi altor state invitate să adere cu consimţămîntul tuturor părţilor contractante, nu corespund pe deplin principiului universalităţii tratatelor multilaterale de interes general.

    Cu toate limitele menţionate mai sus, Tratatul asupra Antarcticii constituie un cadru favorabil pentru cooperarea internaţională în această regiune, potrivit scopurilor şi principiilor înscrise în Carta O.N.U. Astfel, tratatul afirmă principiul libertăţii de cercetare ştiinţifică în Antarctica. Pentru dezvoltarea cooperării în această zonă, părţile efectuează schimburi de informaţii, de personal şi rezultate ştiinţifice. Tratatul conferă Antarcticii statutul unui teritoriu demilitarizat şi denuclearizat; părţile se angajează să nu folosească teritoriul antarctic în scopuri militare şi nici pentru experimentarea oricărui fel de arme. Exploziile atomice sînt interzise.

    În prezent, Antarctica şi participarea statelor la tratatul privind acest teritoriu prezintă interes politic, economic şi ştiinţific, activităţile statelor din această zonă fiind determinate îndeosebi de posibilităţile lor tehnico-materiale, cît şi de apropierea geografică.

    România este interesată să marcheze adeziunea sa la un tratat de interes general care conferă unei întinse regiuni geografice un statut demilitarizat şi denuclearizat şi care afirmă, totodată, principiul libertăţii de cercetare în Antarctica.

    Din punct de vedere ştiinţific, ţara noastră are vechi tradiţii în cercetarea Antarcticii. Savantul român Emil Racoviţă a fost primul biolog din lume care a studiat viaţa pe acest continent. Continuarea acestei tradiţii ştiinţifice în cadrul unei cooperări internaţionale este de natură să contribuie la creşterea prestigiului ştiinţei româneşti peste hotare. În acelaşi timp, efectuarea de cercetări antarctice prezintă interes practic pentru specialiştii români în biologia marină, hidrometrologie, geologie etc.

    În acest sens, s-a emis alăturatul decret de aderare, în care se menţionează că la depunerea instrumentului de aderare se va face o declaraţie cu privire la prevederile articolului XIII al tratatului, în sensul reafirmării poziţiei noastre de principiu, conform căreia la tratatele multilaterale de interes general au dreptul să participe toate statele.

    Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează:

    ART. 1

    Republica Socialistă România aderă la Tratatul asupra Antarcticii, încheiat la Washington la 1 decembrie 1959.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.