Inapoi la Cautare

DECRET 240 /1982


privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea judicioasă şi reducerea în continuare a consumului de energie electrică, energie termica, gaze naturale şi alţi combustibili


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 30.06.1982 și 07.02.1990 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 30.06.1982 și 07.02.1990 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC   În vederea asigurării condiţiilor necesare dezvoltării economiei naţionale, au fost stabilite măsuri pentru extinderea bazei proprii de materii prime şi resurse energetice, prin sporirea extractiei de cărbune, ţiţei, gaze şi accentuarea programului energetic. Acest complex de măsuri are în vedere orientarea stabilită la Congresul al XII-lea al P.C.R. de promovare a unei politici ferme de gospodărire raţională şi reducere a consumurilor de resurse energetice, de economisire stricta a combustibililor şi energiei în toate sectoarele de activitate, de imbunatatire a structurii producţiei industriale.

   Pornindu-se de la aceste orientări şi sarcini, s-au stabilit - în raport de tipurile de combustibili - niveluri mai reduse privind producerea energiei termice, precum şi repartizarea acesteia pe consumatori.

   În condiţiile continuării crizei energetice pe plan mondial, a creşterii cheltuielilor de producţie şi exploatare la toate categoriile de combustibili se impune adoptarea de noi măsuri menite să asigure gospodărirea judicioasă a resurselor energetice şi reducerea consumului de combustibili prin sporirea randamentelor în utilizarea acestora, eliminarea pierderilor în transportul energiei şi a oricăror forme de risipa, rationalizarea riguroasă a consumului tuturor categoriilor de combustibili, energie electrica şi energie termica.

   În acelaşi timp, cerinţele economiei naţionale, ca şi implicatiile crizei economice mondiale, impun măsuri ferme pentru rentabilizarea producerii şi folosirii tuturor categoriilor de combustibili, ceea ce a determinat majorarea preţurilor de producţie la gaze naturale, ţiţei, combustibili, energie termica şi electrica.

   Ca urmare, apare necesară şi recalcularea preţurilor cu amănuntul şi a tarifelor la combustibili, energie termica şi electrica care se livreaza populaţiei, în vederea aplicării principiului rentabilitatii şi în acest sector de activitate.

   Noile preţuri vor asigura, totodată, un raport mai echitabil între diferitele categorii de combustibili şi energia termica.

   Printr-o mai judicioasă utilizare a energiei termice în gospodăriile populaţiei, fiecare familie trebuie să realizeze o reducere a consumului de energie cu circa 20 la suta ; pentru acoperirea restului cresterilor de preţuri urmează a se acordă compensaţii băneşti corespunzătoare, astfel încît, pe total, să se asigure înfăptuirea măsurilor adoptate de Congresul al XII-lea al partidului privind creşterea nivelului de viaţa al întregii populaţii.

   În acest scop, Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează:

   CAP. 1

   Măsuri pentru utilizarea raţională de către unităţile socialiste a energiei electrice, termice şi combustibililor

    ART. 1

   Ministerele, celelalte organe centrale, consiliile populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, centralele, întreprinderile, toate unităţile socialiste de stat, cooperatiste şi obşteşti vor lua măsuri pentru reducerea consumurilor, utilizarea raţională şi economisirea combustibililor, carburantilor, energiei electrice, eliminarea oricăror forme de risipa, încadrarea riguroasă în normele de consum stabilite potrivit legii.

   Comitetul de Stat al Planificarii, Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodăririi Fondurilor Fixe şi Consiliul Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie, împreună cu celelalte ministere şi organe centrale, sînt obligate să asigure perfecţionarea proceselor tehnologice, modernizarea sau înlocuirea instalaţiilor cu consumuri energetice mari, rationalizarea fluxurilor de producţie, buna întreţinere şi exploatare a maşinilor, eliminarea pierderilor în transportul energiei, recuperarea integrală a resurselor energetice, creşterea randamentelor de utilizarea combustibililor, precum şi punerea în valoare a unor noi surse de energie.

    ART. 2

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.