Inapoi la Cautare

DECIZIE din /2010


în Cauza Drăganschi împotriva României


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 20.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (20.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC   (Cererea nr. 40.890/04)

    Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Secţia a treia), reunită la 18 mai 2010 într-o cameră compusă din: Josep Casadevall, preşedinte, Elisabet Fura, Corneliu Bîrsan, BoŸ'59tjan M. Zupancic, Alvina Gyulumyan, Egbert Myjer, Luis LOpez Guerra, judecători, şi din Santiago Quesada, grefier de secţie,

    având în vedere cererea introdusă la 22 octombrie 2004,

    după ce a deliberat, pronunţă prezenta decizie.

                               ÎN FAPT

    1. Reclamanţii, doamna Silvia Drăganschi şi domnul Constantin Drăganschi, sunt cetăţeni români, născuţi în 1965 şi, respectiv, în 1985 şi locuiesc în Tulcea.

    A. Circumstanţele cauzei

    2. Faptele cauzei, astfel cum au fost prezentate de către reclamanţi, pot fi rezumate astfel.

    1. Circumstanţele decesului soţului reclamantei şi primele măsuri de anchetă dispuse de autorităţi

    3. În dimineaţa zilei de 11 noiembrie 2003, la ora 8 şi 10 minute, M. D., soţul primei reclamante şi tatăl celui de-al doilea reclamant, topitor la societatea metalurgică F., şi-a pierdut cunoştinţa în cursul unei operaţiuni de curăţare a unui cuptor la care participa împreună cu alţi colegi. În ciuda încercărilor de reanimare întreprinse de colegii săi şi, în special, de către o asistentă medicală a societăţii F. şi de către personalul Spitalului de Urgenţă Tulcea, unde el a fost dus cu o ambulanţă, M. D. a decedat la ora 9.

    4. Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea a deschis o anchetă şi, la 12 noiembrie 2003, a solicitat Institutului de Medicină Legală (IML) efectuarea unei necropsii pentru stabilirea cauzelor decesului, inclusiv a unui examen toxicologic care să clarifice existenţa unei eventuale legături de cauzalitate între deces şi activitatea desfăşurată de către M. D. la locul de muncă. Ca urmare a unei examinări efectuate în aceeaşi zi, IML a concluzionat, la sfârşitul lunii aprilie 2004, că decesul lui M. D. "a fost cauzat de o insuficienţă cardiorespiratorie acută datorată ischemiei cardiace (scleroza miocardului, zone hipoxice miocardice şi arteroscleroză coronariană) de care suferea M.D., asociată unei posibile miocardite (reacţie inflamatorie reziduală discretă) a cărei etiologie nu a putut fi precizată". De altfel, examenul toxicologic exprimase rezultate negative pentru substanţele chimice obişnuite.

    5. La 16 decembrie 2003, Inspectoratul Teritorial de Muncă Tulcea (ITM) a întocmit un proces-verbal cuprinzând concluziile cercetărilor efectuate cu privire la decesul lui M. D., pentru a stabili circumstanţele şi cauzele decesului, eventualele dispoziţii legale încălcate şi responsabilităţile, precum şi măsurile necesare pentru a preveni apariţia unor incidente similare.

    6. Procesul-verbal reţine că M. D., având vârsta de 38 de ani şi o vechime de 21 de ani în meseria de topitor, şi-a pierdut cunoştinţa la câteva secunde după ce un alt coleg, A. C., a observat semne de oboseală pe chipul lui şi i-a cerut să iasă din echipa care curăţa cuptorul prin introducerea de conuri de masă carbonică în orificiile cuptorului. Operaţiunea în cauză implica un important efort fizic în condiţii de temperatură ridicată şi emanaţii de gaze chimice.

    7. Procesul-verbal a identificat drept cauze ale decesului efortul fizic pe fondul bolii cardiace de care suferea M. D. şi care nu putea fi depistată la controalele medicale periodice, precum şi acceptarea lui la muncă în condiţiile în care era foarte obosit, cu încălcarea art. 11 lit. i) din Regulamentul cu privire la protecţia muncii din 2002. Procesul-verbal menţiona că nivelul emanaţiilor de gaze în societatea F., controlat periodic (ultima dată în iunie 2003), se situa în limitele admise. Procesul-verbal concluziona că era vorba despre un accident de muncă, dar că nu existau persoane responsabile şi nici sancţiuni de aplicat. Totuşi, se recomanda să se ia măsuri pentru a limita efortul fizic implicat de asemenea operaţiuni şi pentru a nu permite accesul la muncă al persoanelor prezentând o stare de oboseală accentuată.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic