Inapoi la Cautare

DECIZIE 934 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 48 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Având cuvântul, autorul excepţiei de neconstituţionalitate solicită admiterea acesteia astfel cum a fost formulată, arătând că dispoziţiile criticate încalcă dreptul de proprietate privată.

    Reprezentantul Societăţii Comerciale "Universal Coop" - S.A. solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate, având în vedere jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale în materia reglementării termenelor de prescripţie. Depune, în acest sens, concluzii scrise.

    Ministerul Public solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilă deoarece autorul acesteia tinde la modificarea textului de lege criticat.

                          CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 3 mai 2007, pronunţată în Dosarul nr. 18.313/3/2006, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a V-a comercială a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 48 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale. Excepţia a fost ridicată de Valeria Diculescu, reclamantă într-o cauză având ca obiect soluţionarea acţiunii în constatarea calităţii de acţionar.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine, în esenţă, că dispoziţiile criticate sunt neconstituţionale întrucât instituie un termen de prescripţie prea scurt, de natură să producă prejudicii patrimoniale iremediabile, încălcându-se astfel principiul garantării dreptului de proprietate.

    Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a V-a comercială consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, cu referire la jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materia prescripţiei dreptului la acţiune.

    Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată deoarece prevederile de lege criticate nu contravin dispoziţiilor constituţionale invocate.

    Avocatul Poporului consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată deoarece, în jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a stabilit că instituţia prescripţiei, în general, şi termenele în raport cu care îşi produce efectele aceasta nu pot fi considerate de natură să îngrădească accesul liber la justiţie, finalitatea lor fiind aceea de a asigura un climat de ordine, indispensabil exercitării în condiţii optime a acestui drept constituţional.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat Curţii Constituţionale punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                          CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, susţinerile părţilor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile Legii nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate cu care a fost sesizată.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic