Inapoi la Cautare

DECIZIE 91 /2017


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 6 alin. (2) din Codul penal


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────────┬────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Daniel Marius Morar │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Mona-Maria Pivniceru │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Livia Doina Stanciu │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Simona-Maya Teodoroiu │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Afrodita Laura Tutunaru│- magistrat-asistent│
└───────────────────────┴────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Cosmin Grancea.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 6 alin. (2) din Codul penal
, excepţie ridicată de Liliana Doiniţa Hunuzău în Dosarul nr. 8.081/105/2015 al Curţii de Apel Ploieşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 730D/2016.

    2. Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din 2 februarie 2017, în prezenţa reprezentantului Ministerului Public şi a autoarei excepţiei şi au fost consemnate în încheierea de la acea dată, când Curtea, având în vedere cererea formulată de apărătorul ales al autoarei excepţiei şi în vederea depunerii de concluzii scrise, a amânat pronunţarea pentru 16 februarie 2017. Ulterior, constatând că nu sunt toţi judecătorii care au participat la dezbateri, Curtea a amânat succesiv pronunţarea pentru 21 februarie 2017 şi, respectiv, 28 februarie 2017.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    3. Prin Încheierea din 4 mai 2016, pronunţată în Dosarul nr. 8.081/105/2015, Curtea de Apel Ploieşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 6 alin. (2) din Codul penal
, excepţie ridicată de Liliana Doiniţa Hunuzău într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei contestaţii formulate împotriva sentinţei penale nr. 17 din 20 ianuarie 2016 pronunţată de Tribunalul Prahova prin care a fost respinsă contestaţia la executare formulată împotriva Sentinţei penale nr. 63 din 9 februarie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a II-a penală, definitivă prin nerecurare şi prin care autoarea excepţiei a fost condamnată la pedeapsa detenţiunii pe viaţă.

    4. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, se susţine că prevederile legale menţionate încalcă dispoziţiile constituţionale referitoare la egalitatea cetăţenilor în faţa legii, fără privilegii şi fără discriminări, deoarece soluţia adoptată de legiuitor în textul art. 6 alin. (2) din Codul penal
 vizează doar ipoteza în care legea nouă prevede pentru aceeaşi faptă numai pedeapsa închisorii, excluzând şi varianta în care ar putea să prevadă pedeapsa detenţiunii pe viaţă alternativ cu pedeapsa închisorii.

    5. Subliniază că discriminarea se creează în rândul celor condamnaţi la pedeapsa detenţiunii pe viaţă şi cărora li se aplică diferit legea penală mai favorabilă, după cum infracţiunea pe care au săvârşit-o este pedepsită potrivit legii noi numai cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă alternativ cu pedeapsa închisorii, deşi situaţia în care se găsesc este identică - au săvârşit aceeaşi faptă.

    6. Curtea de Apel Ploieşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, neexistând niciun argument în a constata o situaţie discriminatorie a persoanelor condamnate într-un stat străin şi a căror hotărâre a fost recunoscută în România şi, respectiv, persoanele, cetăţeni români, condamnaţi pentru aceeaşi faptă în ţară. Arată că în considerentele Deciziei nr. 13 din 5 iunie 2014
 pronunţate de Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, s-a stabilit că dispoziţiile art. 6 alin. (1) din Codul penal
 privitoare la legea penală mai favorabilă după judecarea definitivă a cauzei sunt aplicabile şi cu privire la hotărârea de condamnare pronunţată de un alt stat faţă de cetăţenii români, dacă aceasta a fost recunoscută în procedura reglementată de Legea nr. 302/2004
 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată. Aceste dispoziţii reprezintă expresia principiului legalităţii procesului penal prevăzut de art. 2 din Codul de procedură penală
 şi consecinţa transpunerii în legislaţia naţională a prevederilor Deciziei-cadru 2008/909/JAI a Consiliului Uniunii Europene din 27 noiembrie 2008 privind principiul recunoaşterii reciproce în cazul hotărârilor judecătoreşti în materie penală care impun pedepse sau măsuri privative de libertate în scopul executării lor în Uniunea Europeană.

    7. Potrivit art. 135 alin. (12) din Legea nr. 302/2004, republicată
, punerea în executare a pedepsei se face potrivit dispoziţiilor din Codul de procedură penală
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic