Inapoi la Cautare

DECIZIE 867 /2020


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 82 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 06.05.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (06.05.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Ioniţa Cochinţu │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 82 alin. (1)
 şi (2) din Legea nr. 303/2004
 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, excepţie ridicată de George Echim în Dosarul nr. 3.992/62/2016 al Curţii de Apel Braşov - Secţia civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 2.968D/2017.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care arată că normele criticate nu sunt aplicabile situaţiei în care se află autorul excepţiei de neconstituţionalitate şi, prin urmare, potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, într-o atare situaţie excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilă.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Decizia nr. 2.133/Ap din 21 decembrie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 3.992/62/2016, Curtea de Apel Braşov - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 82 alin. (1)
 şi (2) din Legea nr. 303/2004
 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, excepţie ridicată de George Echim într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei contestaţii formulate împotriva unei decizii de pensionare.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că prevederile art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004
 sunt neconstituţionale, întrucât instituie măsuri restrictive legate de perioada în care trebuie exercitată funcţia de judecător, respectiv de procuror, ca durată minimă pentru îndreptăţirea la acordarea pensiei de serviciu, precum şi cerinţa ca la data pensionării solicitantul să se afle în exerciţiul funcţiei de judecător sau procuror pentru a beneficia de pensia de serviciu. Se învederează faptul că, în contextul majorării cuantumului pensiei cu procent pentru fiecare an care depăşeşte vechimea în magistratură prevăzută la alin. (1)
 şi (2)
 din actul normativ în discuţie, se iau în considerare funcţiile asimilate de jurisconsult, consilier juridic şi avocat; prin urmare, nu se justifică neluarea în considerare a acestor funcţii chiar la stabilirea pensiei de bază, la care ulterior să se aplice majorarea menţionată, întrucât nu ar avea la ce să se aplice majorarea în discuţie. Totodată, se mai menţionează că nu există nicio raţiune pentru care să fie justificată neluarea în considerare a funcţiilor asimilate la stabilirea vechimii în magistratură şi a îndreptăţirii la acordarea dreptului la pensie specială de magistrat, indiferent care este ordinea exercitării în timp a acestor funcţii, respectiv exercitarea mai întâi a funcţiei de judecător sau procuror şi apoi de avocat, jurisconsult, consilier juridic sau în ordinea inversă, chiar dacă la data pensionării persoana în cauză are o altă ocupaţie în sensul prevederilor art. 82 alin. (5) din Legea nr. 303/2004
. Prin urmare, se consideră că prevederile criticate sunt neconstituţionale, în măsura în care normele cuprinse în art. 82 alin. (1)
 şi (2) din Legea nr. 303/2004
 nu se interpretează similar, având ca finalitate aceleaşi efecte pentru toate ipotezele reglementate.

    6. Curtea de Apel Braşov - Secţia civilă opinează că dispoziţiile legale ce fac obiectul analizei nu contravin normelor constituţionale invocate şi nici celor din tratatele internaţionale expuse, fiind vorba despre situaţii juridice clar delimitate de legiuitor şi de un beneficiu al legii acordat în considerarea calităţii de magistrat la data formulării cererii de pensionare. Fiind vorba despre situaţii juridice diferite, nu este adusă atingere egalităţii în faţa legii a persoanelor care au îndeplinit condiţiile de vechime în magistratură în sensul prevăzut de art. 86
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.