Inapoi la Cautare

DECIZIE 862 /2021


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 alin. (1) lit. n) din Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977 nr. 341/2004


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 07.10.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (07.10.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristina Cătălina │- │
│Turcu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan-Sorin-Daniel Chiriazi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 5 alin. (1) lit. n) din Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977 nr. 341/2004
, excepţie ridicată de Gheorghe Boeru în Dosarul nr. 572/121/2017 al Curţii de Apel Galaţi - Secţia contencios administrativ şi fiscal şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.732D/2018.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile, faţă de care procedura de înştiinţare este legal îndeplinită.

    3. Magistratul-asistent învederează că autorul excepţiei a decedat, potrivit celor comunicate la dosar, şi nu sunt cunoscuţi moştenitori introduşi în cauză.

    4. Curtea ia act de această situaţie, iar preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, arătând că, în raport cu dispoziţiile art. 44 din Constituţie
, critica priveşte o problemă de reglementare, iar cu privire la art. 16
 se arată că nu există o discriminare prin comparaţie cu persoanele care au obţinut terenuri în proprietate, deoarece beneficiile acordate sunt fără fundament constituţional, legiuitorul acordându-le anumitor categorii de persoane.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Încheierea din 19 octombrie 2018, pronunţată în Dosarul nr. 572/121/2017, Curtea de Apel Galaţi - Secţia contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 5 alin. (1) lit. n) din Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977 nr. 341/2004
. Excepţia a fost ridicată de Gheorghe Boeru într-o cauză având ca obiect soluţionarea recursului împotriva sentinţei civile prin care s-a respins cererea autorului de obligare a municipiului Galaţi, prin primar, la acordarea în proprietate a unei suprafeţe de 10.000 mp de teren în extravilan.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia arată că textul de lege criticat, potrivit căruia atribuirea se face „în limita posibilităţilor“, este deficitar în privinţa efectelor asupra beneficiarilor. Astfel, acesta încalcă principiul egalităţii, deoarece dintre persoanele care au participat la Revoluţia Română din Decembrie 1989 au fost împroprietărite doar 150 de persoane, pentru restul nemaifiind posibilităţi de acordare a terenurilor. Astfel, textul care condiţionează acordarea terenurilor de posibilitatea împroprietăririi, iar nu de legitimitatea dreptului acordat, permite excluderea unor participanţi la Revoluţie, discriminându-i în raport cu cei împroprietăriţi.

    7. Textul de lege criticat nu prevede acordarea unui echivalent bănesc pentru aceia care nu pot primi în natură terenurile, astfel încât autorul este privat de dreptul de creanţă asupra statului şi discriminat faţă de cei care au primit terenul în natură. De aceea, autorul solicită Curţii Constituţionale „să constate neconstituţionalitatea textului astfel cum este redactat şi să introducă prevederea potrivit căreia în cazul imposibilităţii acordării în natură a dreptului la suprafaţa de teren solicitantul este îndreptăţit la primirea echivalentului bănesc în raport de valorile comerciale existente la momentul acordării dreptului.“

    8. Curtea de Apel Galaţi - Secţia contencios administrativ şi fiscal apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, făcând referire la jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

    9. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic