Inapoi la Cautare

DECIZIE 827 /2015


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.09.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.09.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Valer Dorneanu - judecător
    Petre Lăzăroiu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Mona-Maria Pivniceru - judecător
    Puskas Valentin Zoltan - judecător
    Simona-Maya Teodoroiu - judecător
    Tudorel Toader - judecător
    Cristina Teodora Pop - magistrat-asistent


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Marinela Mincă.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Dan Bozdogescu în Dosarul nr. 8.453/215/2014 al Curţii de Apel Craiova - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 952 D/2015.

    2. La apelul nominal se constată lipsa autorului excepţiei. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere ca devenită inadmisibilă a excepţiei de neconstituţionalitate, ca urmare a pronunţării de către Curtea Constituţională a Deciziei nr. 506 din 30 iunie 2015, prin care instanţa de contencios constituţional a constatat că soluţia legislativă din cuprinsul art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală potrivit căreia admisibilitatea în principiu a cererii de revizuire se examinează de către instanţă "fără citarea părţilor" este neconstituţională.

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 13 mai 2015, pronunţată în Dosarul nr. 8.453/215/2014, Curtea de Apel Craiova - Secţia penală şi pentru cauze cu minori a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Dan Bozdogescu într-o cauză având ca obiect soluţionarea apelului declarat de autorul excepţiei împotriva unei sentinţe penale de respingere a unei cereri de revizuire.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se arată că desfăşurarea procedurii de examinare a admisibilităţii în principiu a cererii de revizuire fără citarea părţilor şi cu încălcarea contradictorialităţii contravin dreptului la proces echitabil, prevăzut la art. 21 alin. (3) din Constituţie şi art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Se susţine, totodată, că, deşi procedura criticată nu prevede citarea părţilor, reprezentantul Ministerului Public a fost prezent la şedinţa de judecată, unde a pus concluzii orale în sensul inadmisibilităţii cererii de revizuire, concluzii ce nu i-au fost comunicate autorului excepţiei, pentru a-şi formula apărările. Se susţine încălcarea, în acest fel, a principiului egalităţii în drepturi, prevăzut la art. 16 din Constituţie, precum şi a dreptului la un proces echitabil. Se subliniază faptul că oralitatea şi contradictorialitatea sunt componente esenţiale ale acestui din urmă drept şi că de ele ar trebui să beneficieze şi partea vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente, pentru a le fi asigurate drepturile constituţionale invocate în susţinerea excepţiei. Se mai invocă încălcarea prin dispoziţiile art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală a principiului egalităţii armelor, precum şi imposibilitatea părţilor de a dezbate în mod efectiv susţinerile instanţei şi ale părţilor adverse.

    6. Curtea de Apel Craiova - Secţia penală şi pentru cauze cu minori opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Se susţine că în etapa verificării admisibilităţii în principiu a cererii de revizuire instanţa nu se pronunţă asupra fondului cauzei, ci asupra unor aspecte care privesc exclusiv buna administrare a justiţiei. Se arată că, pentru acest motiv, desfăşurarea procedurii reglementate prin textul criticat în camera de consiliu, fără citarea părţilor, nu încalcă dreptul la un proces echitabil, întrucât aspectele verificate nu necesită nici citarea părţilor şi nici asigurarea contradictorialităţii şedinţei de judecată.

    7. În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    8. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    9. Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic