Inapoi la Cautare

DECIZIE 821 /2011


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 480 şi art. 584 din Codul civil


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 26 octombrie 2010, pronunţată în Dosarul nr. 19.585/245/2006, Tribunalul Iaşi - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 480 şi art. 584 din Codul civil, excepţie ridicată de Societatea Comercială "Sandra Automobile" - S.R.L. din Iaşi într-un proces de revendicare-grăniţuire.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că prevederile art. 584 din Codul civil contravin principiului egalităţii de arme consacrat de art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, art. 16 şi 24 din Constituţie, deoarece proprietarul fondului învecinat căruia i se opune o acţiune în grăniţuire este plasat în dezavantaj faţă de cel care invocă grăniţuirea, neavând la îndemână pârghii procesuale efective de a paraliza acţiunea introdusă împotriva sa.

    În ceea ce priveşte art. 480 din Codul civil, susţine că acesta contravine art. 44 alin. (1), (2) şi (8) din Constituţie prin formularea sintagmei "în limitele determinate de lege".

    Tribunalul Iaşi - Secţia civilă consideră că prevederile de lege criticate nu contravin dispoziţiilor constituţionale invocate.

    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, prevederile de lege criticate, raportate la dispoziţiile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile art. 480 şi 584 din Codul civil, texte de lege ce au următoarea redactare:

    - Art. 480: "Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura şi a dispune de un lucru în mod exclusiv şi absolut, însă în limitele determinate de lege.";

    - Art. 584: "Orice proprietar poate îndatora pe vecinul său la grăniţuirea proprietăţii lipite cu a sa; cheltuielile grăniţuirii se vor face pe jumătate."

    În opinia autorului excepţiei, textele de lege criticate contravin dispoziţiilor constituţionale ale art. 16 referitor la egalitatea în drepturi, art. 24 privind dreptul la apărare şi art. 44 alin. (1), (2) şi (8) privind dreptul de proprietate privată.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine următoarele:
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic