Inapoi la Cautare

DECIZIE 801 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 158 alin. 2 din Codul de procedură civila


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

având în vedere actele şi lucrarile dosarului, retine urmatoarele:

    Prin Incheierea din 10 aprilie 2006, pronunţată în Dosarul nr. 3.839/2005, Tribunalul Bacau - Sectia civila a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstitutionalitate a dispoziţiilor art. 158 alin. 2 din Codul de procedură civila, excepţie ridicata de Perino Baraga în cadrul solutionarii unui recurs împotriva unei sentinte pronuntate de Judecatoria Bacau.

    În motivarea excepţiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca dispozitiile de lege criticate contravin prevederilor art. 16 alin. (1) şi art. 21 alin. (1), (2) şi (3) din Constitutie, precum şi dispoziţiilor art. 13 din Convenţia pentru apararea drepturilor omului şi a libertatilor fundamentale. Se arata ca textul de lege criticat instituie o discriminare între părţile din proces, deoarece hotărârea prin care s-a admis excepţia de necompetenta este supusă unei cai de atac separate, iar hotărârea prin care s-a respins aceasta excepţie poate fi atacata numai odata cu fondul. De asemenea, se arata ca, în cazul în care excepţia de necompetenta se invoca în faţa instanţei de recurs, nu mai exista nicio cale de atac împotriva hotărârii de respingere a acesteia, incalcandu-se astfel dispozitiile art. 21 din Constitutie.

    Tribunalul Bacau - Sectia civila considera ca excepţia de neconstitutionalitate este neintemeiata.

    În conformitate cu dispozitiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstitutionalitate.

    Guvernul considera ca excepţia de neconstitutionalitate este neintemeiata. În acest sens, arata ca părţile dintr-un litigiu se afla în ipoteze diferite ale normei legale, şi anume situaţia în care instanţa respinge excepţia de necompetenta şi trece la judecarea cauzei, respectiv situaţia în care se declara necompetenta şi pronunţă o hotărâre care are caracter de dezinvestire, deosebirile sub acest aspect impunand, în mod necesar, un regim juridic diferentiat. În continuare se arata că nu poate fi retinuta nici critica potrivit careia textul de lege criticat contravine prevederilor art. 21 alin. (1), (2) şi (3) din Constitutie şi ale art. 13 din Convenţia pentru apararea drepturilor omului şi a libertatilor fundamentale. În acest sens, face referire la jurisprudenta Curtii Constitutionale în materie.

    Avocatul Poporului considera ca excepţia de neconstitutionalitate este neintemeiata. În acest sens, arata ca dispozitiile considerate ca fiind neconstitutionale, prin care se instituie reguli privind competenţa şi procedura de judecată, se aplică tuturor celor prevăzuţi în ipoteza normei, fără nicio discriminare pe considerente arbitrare. În ceea ce priveste invocarea prevederilor art. 21 alin. (1), (2) şi (3) din Constitutie şi ale art. 13 din Convenţia pentru apararea drepturilor omului şi a libertatilor fundamentale, se arata ca accesul liber la justiţie nu presupune în toate cazurile posibilitatea de a recurge la toate structurile judecătorești şi la toate caile de atac prevăzute de lege, deoarece competenţa şi caile de atac sunt stabilite exclusiv de legiuitor, care poate institui reguli deosebite, în considerarea unor situaţii diferite.

    Presedintii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstitutionalitate.

                                    CURTEA,

examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecatorul-raportor, sustinerile părţii prezente, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizata şi este competenţa, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze excepţia de neconstitutionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstitutionalitate îl constituie dispozitiile art. 158 alin. 2 din Codul de procedură civila. Textul de lege criticat are urmatorul continut: "Dacă instanţa se declara competenţa, va trece la judecarea pricinii, cel nemultumit putand sa faca, potrivit legii, apel sau recurs după darea hotărârii asupra fondului."

    În susţinerea neconstitutionalitatii acestor dispozitii legale, autorul excepţiei invoca incalcarea prevederilor constitutionale ale art. 16 alin. (1), referitoare la egalitatea în drepturi, şi ale art. 21 alin. (1), (2) şi (3), referitoare la accesul liber la justiţie. De asemenea, invoca incalcarea prevederilor art. 13 din Convenţia pentru apararea drepturilor omului şi a libertatilor fundamentale.

    Examinand excepţia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca prin Decizia nr. 39 din 30 ianuarie 2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 din 19 martie 2003, a retinut ca, potrivit art. 125 şi 128 din Constitutie, numai legiuitorul este în măsura sa reglementeze competenţa instanţelor de judecată. În virtutea acestei prerogative, legiuitorul stabileste hotărârile judecătorești împotriva cărora pot fi exercitate caile de atac şi condiţiile în care pot fi folosite aceste cai.

    În ceea ce priveste incheierile, ca specie de hotărâri judecătorești pronuntate în cursul procesului, dar prin care nu se solutioneaza fondul cauzei şi nu se intrerupe cursul judecatii, acestea nu pot fi atacate, de regula, decat odata cu hotărârile judecătorești care solutioneaza fondul cauzei, care sunt, potrivit dreptului nostru procesual civil, sentintele şi deciziile. Stabilind, prin art. 158 alin. 2 din Codul de procedură civila, ca incheierile prin care instanţa judecătorească se declara competenţa sa solutioneze cererile accesorii şi incidentale pot fi atacate cu apel sau recurs numai odata cu hotărârea asupra fondului, legiuitorul a actionat în limitele competentei sale prevăzute prin dispozitiile constitutionale evocate mai sus. Regula exercitarii cailor de atac împotriva incheierilor numai odata cu hotărârea prin care s-a solutionat fondul cauzei corespunde necesităţii de a asigura desfăşurarea procesului cu celeritate, într-un termen rezonabil, exigenta recunoscută cu valoare de principiu atât în sistemul nostru procesual, cat şi în Convenţia pentru apararea drepturilor omului şi a libertatilor fundamentale, care consacra la art. 6 paragraful 1 dreptul oricarei persoane la judecarea în mod echitabil, în mod public şi într-un termen rezonabil a cauzei sale. Sub acest aspect, prin asigurarea posibilităţii exercitarii cailor de atac împotriva hotărârilor judecătorești care solutioneaza fondul cauzei, se garanteaza accesul liber la justiţie.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic