Inapoi la Cautare

DECIZIE 790 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 41 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

                                  CURTEA,

având în vedere actele şi lucrarile dosarului, constata urmatoarele:

    Prin Incheierea din 19 iunie 2006, pronunţată în Dosarul nr. 286/CM/2006, Tribunalul Dolj - Sectia conflicte de muncă şi asigurări sociale a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstitutionalitate a dispoziţiilor art. 41 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, excepţie ridicata de Cabinetul individual medic de familie dr. Tanasie Doina Daniela, cu prilejul solutionarii unei acţiuni civile privind acordarea unor drepturi salariale.

    În motivarea excepţiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca dispozitiile legale criticate prevad salarizarea personalului cabinetelor individuale ale medicilor de familie în condiţii identice cu cele aplicabile personalului contractual al unităţilor publice din sectorul sanitar, desi cabinetele medicale individuale nu apartin sectorului sanitar public şi îşi angajează personalul prin negociere. Considera ca aceste dispozitii legale încalcă principiul consensualitatii şi cel al libertatii de negociere, ce rezultă din prevederile art. 45 din Constitutie, reprezentand o imixtiune în activitatea economica interna a unui cabinet medical privat. În acelasi timp, dispozitiile legale criticate impun plata unor drepturi salariale fără a arata sursa de finanţare a acestora, contrar prevederilor art. 138 alin. (5) din Constitutie.

    Tribunalul Dolj - Sectia conflicte de muncă şi asigurări sociale apreciaza ca excepţia ridicata este neintemeiata, având în vedere ca libera iniţiativă şi accesul liber la o activitate economica sunt garantate, dar pot fi exercitate numai în condiţiile legii. Asadar, legiuitorul este în drept sa stabileasca condiţiile în care pot fi exercitate aceste drepturi, precum şi oblibaţiile corelative.

    În conformitate cu dispozitiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstitutionalitate.

    Guvernul considera ca excepţia este inadmisibila, sens în care arata ca principiile consensualitatii şi libertatii de negociere nu au consacrare de ordin constituţional. Cat priveste dispozitiile art. 45 din Constitutie, apreciaza ca acestea nu sunt incidente în cauza.

    Avocatul Poporului apreciaza ca dispozitiile legale criticate sunt constitutionale, având în vedere ca libertatea economica este garantata numai cu respectarea condiţiilor legii, iar reglementarea legala a modului de stabilire a salariilor personalului contractual din cabinetele medicale individuale, precum şi a nivelului minim al acestora nu instituie vreo ingradire a libertatii economice. De asemenea, considera ca aceste dispozitii legale nu contravin sub niciun aspect prevederilor art. 138 alin. (5) din Constitutie.

    Presedintii celor două Camere ale Parlamentului nu au transmis punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstitutionalitate.

                                    CURTEA,

examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecatorul-raportor, sustinerile părţii prezente, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizata şi este competenţa, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze excepţia de neconstitutionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstitutionalitate îl constituie dispozitiile art. 41 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.138 din 2 decembrie 2004, aprobata prin Legea nr. 125/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 416 din 17 mai 2005, dispozitii care au urmatorul continut: "(1) Salariile individuale ale personalului contractual din cabinetele medicale individuale, organizate conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi functionarea cabinetelor medicale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, din asistenţa medicală primara şi ambulatorie de specialitate finantate din fonduri publice se stabilesc prin negociere şi nu pot fi mai mici decat salariile de baza minime pentru asistenţii medicali şi medicii, prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.

    (2) Reprezentantul legal al cabinetelor medicale din asistenţa medicală primara şi ambulatorie de specialitate care au pe lista proprie un numar mai mic de 1.000 de asigurati sau în cazul în care nivelul veniturilor realizate nu permite incadrarea personalului contractual cu norma întreaga, poate dispune incadrarea cu fractiuni de norma."

    În opinia autorului excepţiei, textul de lege criticat contravine dispoziţiilor constitutionale cuprinse în art. 45 privind libertatea economica şi în art. 138 alin. (5), referitor la interdictia aprobării oricarei cheltuieli bugetare fără stabilirea sursei de finanţare.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic