Inapoi la Cautare

DECIZIE 765 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 480 din Codul civil


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.05.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.05.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, invocând în acest sens jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 1 februarie 2007, pronunţată în Dosarul nr. 9.104/299/2006, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 480 din Codul civil, excepţie ridicată de Cristian Tiberius Ilie într-un proces civil de evacuare.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că "dreptul de proprietate privată este definit de art. 480 din Codul civil ca acel drept subiectiv civil ce are cineva de a se bucura de un lucru în mod exclusiv şi absolut, însă în limite determinate de lege. Astfel legea civilă limitează caracterul exclusiv şi absolut al exercitării dreptului de proprietate, atenuându-l prin formularea sintagmei generale <<în limitele determinate de lege>>". Se mai susţine că, "potrivit art. 44 alin. (7) din Constituţie, dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini, care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului. Raportând art. 480 din Codul civil la dispoziţiile art. 16 alin. (2) din Constituţie, autorul excepţiei observă că "în cauză reclamanta încalcă obligaţiile ce-i revin, considerându-se mai presus de lege, întrucât pârâtul are drepturi locative proprii protejate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/1999, astfel că cererea de evacuare a fost formulată abuziv".

    Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti apreciază excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată.

    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, arătând că textul de lege criticat este în deplină concordanţă cu dispoziţiile art. 44 alin. (7) din Constituţie, ce impun proprietarului obligaţia respectării tuturor sarcinilor ce-i revin, potrivit legii sau obiceiului.

    Avocatul Poporului consideră că prevederile de lege criticate sunt constituţionale, invocând în acest sens jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                     CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, susţinerile părţii prezente, concluziile procurorului, prevederile legale criticate, raportate la dispoziţiile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl reprezintă art. 480 din Codul civil, potrivit căruia "Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura şi a dispune de un lucru în mod exclusiv şi absolut, însă în limitele determinate de lege".

    Textul constituţional considerat a fi încălcat este cel al art. 16 alin. (1) şi (2) privind egalitatea în drepturi.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic