Inapoi la Cautare

DECIZIE 758 /2021


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 52 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 20.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (20.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────┬──────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Cristian │- judecător │
│Deliorga │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Daniel Marius │- judecător │
│Morar │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Livia Doina │- judecător │
│Stanciu │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │- │
│Benke Károly │magistrat-asistent-şef│
│ │delegat │
└───────────────┴──────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 52 alin. (1) din Legea nr. 304/2004
 privind organizarea judiciară, excepţie ridicată de Marinela-Zoica Dragomir în Dosarul nr. 2.029/2/2020 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a II-a contencios administrativ şi fiscal şi care constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.350D/2020.

    2. La apelul nominal se prezintă, pentru autoarea excepţiei de neconstituţionalitate, doamna avocat Sandu Roxana din cadrul Baroului Bucureşti, lipsind cealaltă parte. Procedura de înştiinţare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantei autoarei excepţiei de neconstituţionalitate, care pune concluzii de admitere a acesteia, subliniind că hotărârile colegiului de conducere a instanţei referitoare la modul de compunere a completurilor de judecată contravine art. 73 alin. (3) lit. l) din Constituţie
. Se mai arată că dispoziţiile legale criticate nu respectă exigenţele de tehnică legislativă, încalcă cerinţele de previzibilitate a legii şi creează o insecuritate juridică. În susţinerea acestor aspecte este invocată jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

    4. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Încheierea din 11 august 2020, pronunţată în Dosarul nr. 2.029/2/2020, Tribunalul Bucureşti - Secţia a II-a contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 52 alin. (1) din Legea nr. 304/2004
 privind organizarea judiciară, excepţie ridicată de Marinela-Zoica Dragomir într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei cereri de anulare a hotărârilor Colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti nr. 257/2017 şi nr. 355/2019 cu privire la planificarea judecătorilor de permanenţă ai Secţiei I penale a Curţii de Apel Bucureşti pentru anii 2018 şi 2020.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se arată că dispoziţiile legale criticate deleagă reglementarea organizării şi funcţionării instanţelor de judecată colegiului de conducere al acestora, astfel că aspecte esenţiale ale organizării şi funcţionării acestora sunt realizate prin Regulamentul de ordine interioară a instanţelor judecătoreşti şi prin hotărârile colegiilor de conducere, acte juridice inferioare legii.

    7. Se arată că sunt încălcate şi normele de tehnică legislativă, întrucât actele infralegale cu caracter normativ se emit numai pe baza şi în executarea legii şi trebuie să se limiteze strict la cadrul stabilit de actele pe baza şi în executarea cărora au fost emise. În consecinţă, se apreciază că sunt încălcate prevederile art. 1 alin. (3)-(5) din Constituţie
, cu referire la statul de drept, obligaţia de respectare a legilor, principiul legalităţii, exigenţele de calitate a legii şi securitatea juridică.

    8. Se concluzionează în sensul că reglementările criticate, prin nerespectarea normelor de tehnică legislativă, pot determina apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la calitatea legilor. Totodată, se fac referiri la jurisprudenţa Curţii Constituţionale privitoare la dispoziţiile constituţionale invocate.

    9. Tribunalul Bucureşti - Secţia a II-a contencios administrativ şi fiscal, contrar art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic