Inapoi la Cautare

DECIZIE 756 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 580^3 alin. 1 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 10.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (10.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Reprezentantul Ministerului Public, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie, pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată.

                                  CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 4 aprilie 2006, pronunţată în Dosarul nr. 907/2006, Judecătoria Târgovişte a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 580^3 alin. 1 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că textul de lege criticat contravine prevederilor constituţionale ale art. 1 alin. (3), ale art. 21 alin. (1), (2) şi (3) şi ale art. 129, deoarece într-un stat de drept niciun cetăţean nu poate fi constrâns printr-o normă juridică edictată în România, cu excepţia situaţiilor prevăzute de art. 23 şi 27 din Legea fundamentală. De asemenea, arată că într-un stat de drept, atunci când se reglementează "o constrângere, fie şi patrimonială", trebuie să se ţină seama de indisponibilitatea debitorului, întrucât există numeroase situaţii în care această stare de fapt nu este "expresia unei recalcitranţe, a unei reticenţe nelegitime ori a relei-credinţe". Totodată, apreciază că, datorită caracterului irevocabil al încheierii prin care instanţa aplică amenda civilă, accesul la justiţie nu se face în mod egal, ceea ce contravine dreptului la un proces echitabil.

    Judecătoria Târgovişte apreciază excepţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată. În acest sens, arată că textul de lege criticat nu contravine prevederilor constituţionale invocate în susţinerea excepţiei.

    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, invocând în acest sens jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale, şi anume Decizia nr. 484/2004. Referitor la critica de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 580^3 alin. 1 din Codul de procedură civilă raportată la art. 129 din Constituţie, apreciază că aceasta nu poate fi reţinută, fiind neîntemeiată, iar în ceea ce priveşte invocarea prevederilor art. 1 alin. (3) din Legea fundamentală, arată că acestea nu sunt incidente în cauză.

    Avocatul Poporului consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens, invocă Decizia nr. 484/2004, prin care Curtea Constituţională a statuat că dispoziţiile art. 580^3 alin. 1 din Codul de procedură civilă nu contravin art. 21 şi 129 din Legea fundamentală.

    În ceea ce priveşte prevederile art. 1 alin. (3) din Constituţie, apreciază că acestea nu au incidenţă în cauza de faţă.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

                                  CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit în cauză de judecătorul-raportor, notele scrise depuse la dosar, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), precum şi ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 580^3 alin. 1 din Codul de procedură civilă, potrivit cărora:

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic