Inapoi la Cautare

DECIZIE 75 /2006


pentru publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Hotărârii arbitrale din 10 aprilie 2006, având ca obiect stabilirea formei finale a Metodologiei privind remuneraţia datorată artiştilor interpreţi sau executanţi şi producătorilor de fonograme pentru radiodifuzarea, directă sau indirectă, a fonogramelor publicate în scop comercial ori a reproducerilor acestora de către organismele de televiziune


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    a) 2,5% pentru anul 2006, 2,7% pentru anul 2007 şi 2,9% pentru anul 2008 din total venituri brute pe lună, obţinute de SRTV din activitatea de radiodifuzare (abonament, publicitate şi bartere);

    b) 5% pentru anul 2006, 5,4% pentru anul 2007 şi 5,8% pentru anul 2008 din veniturile ponderate obţinute de SRTV din activitatea de radiodifuzare (abonament, publicitate şi bartere);

    c) suma forfetară de 4.000.000 lei (RON)/an pentru fiecare dintre petenţi, ce se va împărţi în cote egale.

    2. Obligarea organismelor de televiziune la plata remuneraţiei (procent) datorată artiştilor interpreţi şi producătorilor de fonograme pentru radiodifuzarea fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, după cum urmează:

    - 2,5% pentru anul 2006, 2,7% pentru anul 2007 şi 2,9% pentru anul 2008 din total venituri brute pe lună, obţinute din activitatea de radiodifuzare.

    CREDIDAM şi UPFR, în cererea de arbitraj formulată, arată faptul că dreptul la remuneraţie echitabilă recunoscut artiştilor interpreţi şi producătorilor de fonograme pentru radiodifuzarea fonogramelor de comerţ sau a reproducerilor acestora constituie obiectul gestiunii colective obligatorii, în conformitate cu prevederile art. 123^1 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare.

    În întâmpinarea formulată, SRTV solicită stabilirea remuneraţiei ca procent de 0,5% din acele venituri (taxa de abonament, venituri din publicitate şi din sponsorizări) obţinute de SRTV din activitatea de radiodifuzare care sunt corespunzătoare utilizării repertoriului protejat de fonograme publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora al organismelor de gestiune colectivă CREDIDAM şi UPFR.

    Astfel, SRTV solicită un procent total de 1%, împărţit în părţi egale pentru cele două organisme de gestiune colectivă (0,5% pentru CREDIDAM şi 0,5% pentru UPFR).

    De asemenea, SRTV apreciază că dreptul la remuneraţie echitabilă recunoscut artiştilor interpreţi şi producătorilor de fonograme pentru radiodifuzarea fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora constituie obiectul gestiunii colective facultative, în conformitate cu prevederile art. 123^2 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare.

    SRTV nu este de acord cu definiţia "fonogramei de comerţ" propusă de CREDIDAM şi UPFR, solicitând stabilirea definiţiei acesteia aşa cum aceasta a fost formulată în propunerea de metodologie a SRTV.

    3. Completul arbitral, trecând la analizarea aspectelor supuse arbitrajului, constată următoarele:

    În privinţa definiţiei "fonogramei publicate în scop comercial", completul arbitral, având în vedere procesul-verbal din data de 6 decembrie 2005 încheiat între părţi cu ocazia negocierilor desfăşurate şi prin care reprezentantul SRTV este de acord cu definiţia "fonogramei publicate în scop comercial" aşa cum aceasta a fost propusă de CREDIDAM şi UPFR, constată că nu are a se pronunţa asupra acestui aspect, deoarece există o înţelegere a părţilor în acest sens.

    În privinţa încadrării dreptului la remuneraţie echitabilă recunoscut artiştilor interpreţi şi producătorilor de fonograme pentru radiodifuzarea fonogramelor de comerţ sau a reproducerilor acestora la gestiunea colectivă obligatorie sau facultativă, completul arbitral, luând în considerare prevederile art. 123^1 alin. (1) lit. f), coroborat cu art. 106^5 din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, faptul că legislaţia internă şi cea internaţională reglementează această remuneraţie ca fiind unică şi echitabilă, adică neputând fi divizată şi gestionată în mod individual de către titularul de drepturi, precum şi faptul că este datorată de către utilizatorii care folosesc asemenea fonograme pentru radiodifuzare sau orice altă comunicare către public, apreciază că remuneraţia echitabilă recunoscută artiştilor interpreţi şi producătorilor de fonograme pentru radiodifuzarea fonogramelor de comerţ sau a reproducerilor acestora face obiectul gestiunii colective obligatorii. În acest sens, completul a avut în vedere şi punctul de vedere ORDA exprimat prin adresa nr. 2.187 din 16 martie 2006.

    Cu privire la stabilirea remuneraţiei datorate de SRTV, completul de arbitraj constată că plata unei sume forfetare este avantajoasă pentru ambele părţi. O asemenea modalitate de plată este uşor de verificat, de urmărit, de pus în executare şi nu necesită costuri suplimentare. În plus, creează pentru SRTV posibilitatea de a utiliza nelimitat repertoriul celor două organisme de gestiune colectivă.

    Completul apreciază că plata unei sume de 4.000.000 lei (RON) pe anul 2006, actualizată pentru următorii ani (2007 şi 2008) cu indicele de inflaţie, este justă şi echitabilă. Această sumă forfetară se va împărţi în mod egal între cele două categorii de beneficiari, reprezentaţi de: CREDIDAM şi UPFR.
<   3   4   5   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic