Inapoi la Cautare

DECIZIE 730 /2016


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 167 alin. (1) teza întâi din Codul penal


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

    Valer Dorneanu - preşedinte
    Marian Enache - judecător
    Petre Lăzăroiu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Mona-Maria Pivniceru - judecător
    Livia Doina Stanciu - judecător
    Simona-Maya Teodoroiu - judecător
    Varga Attila - judecător
    Cristina Teodora Pop - magistrat-asistent


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Iuliana Nedelcu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 167 alin. (1) din Codul penal, excepţie ridicată de Marian Petre Ionescu în Dosarul nr. 7.273/105/2015 al Tribunalului Prahova - Secţia penală, care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 512D/2016.

    2. La apelul nominal răspunde partea Bogdan Horaţiu Tudor, prezent personal. Se constată lipsa celorlalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Magistratul-asistent referă asupra faptului că, la dosarul cauzei, autorul excepţiei de neconstituţionalitate a depus note scrise prin care solicită admiterea acesteia.

    4. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul părţii Bogdan Horaţiu Tudor, care solicită admiterea excepţiei de neconstituţionalitate.

    5. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate. Se face trimitere la art. 106 din Codul penal, respectiv, la art. 61 din Codul penal din 1969, potrivit cărora efectele liberării condiţionate constau în aceea că o pedeapsă cu privire la care a fost dispusă liberarea condiţionată se consideră executată la data la care a luat sfârşit executarea pedepsei, dacă persoana condamnată nu a săvârşit o nouă infracţiune până la expirarea termenului de supraveghere, în stare de libertate condiţionată, nu s-a dispus revocarea liberării şi nu s-a descoperit o cauză de anulare.

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    6. Prin Încheierea din 11 aprilie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 7.273/105/2015, Tribunalul Prahova - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 167 din Codul penal, excepţie ridicată de Marian Petre Ionescu într-o cauză având ca obiect, printre altele, stabilirea vinovăţiei autorului excepţiei pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc, constituirea unui grup infracţional organizat şi furt calificat.

    7. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se arată că sintagma "data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale" nu este definită prin dispoziţiile Codului penal şi ale Codului de procedură penală, motiv pentru care nu se poate stabili cu exactitate dacă aceasta poate fi considerată ca îndeplinită în momentul liberării condiţionate şi, de asemenea, nu poate fi reţinută, în mod corect, starea de recidivă.

    8. Tribunalul Prahova - Secţia penală, contrar dispoziţiilor art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, se pronunţă doar cu privire la admisibilitatea excepţiei, dar nu şi cu privire la temeinicia acesteia.

    9. În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    10. Guvernul opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Se susţine că dispoziţiile art. 167 alin. (1) din Codul penal se aplică în mod egal tuturor persoanelor aflate în situaţia juridică prevăzută în ipoteza normei juridice analizate, aşa încât nu poate fi reţinută încălcarea, prin textul criticat, a principiului egalităţii în drepturi. Referitor la pretinsa încălcare a dispoziţiilor art. 21 din Constituţie, se arată că acestea nu au incidenţă în cauză. Se susţine că dispoziţiile Codului de procedură penală reglementează suficiente garanţii ale dreptului de acces liber la justiţie şi că prevederile art. 167 alin. (1) din Codul penal au fost reglementate de către legiuitor cu respectarea principiului legalităţii incriminării şi a pedepsei, conform atribuţiei sale constituţionale prevăzute la art. 73 alin. (3) lit. h) din Legea fundamentală.

    11. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic