Inapoi la Cautare

DECIZIE 710 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 385^10 alin. 2 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.05.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.05.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

                              CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    Prin Încheierea din 7 februarie 2007, pronunţată în Dosarul nr. 1.460/43/2006, Curtea de Apel Târgu-Mureş - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 385^10 alin. 2 din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Petru Olteanu în cauza ce are ca obiect judecarea recursului penal declarat de autorul excepţiei.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul acesteia susţine că dispoziţiile legale criticate prevăd un termen de motivare a recursului de 5 zile, indiferent de modalitatea şi termenul de realizare a procedurii de citare cu părţile din proces, precum şi de faptul că la primul termen de judecată s-a cerut amânarea cauzei, "sancţiunea nemotivării în termenul de 5 zile operând ope legis". În acest fel, motivarea recursului nu se poate face în termenul prevăzut de art. 385^10 alin. 2, fiind astfel încălcate art. 16 alin. (1) şi art. 24 din Constituţie.

    Curtea de Apel Târgu-Mureş - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este nefondată. Se arată că opţiunea legiuitorului de a reglementa în această modalitate se justifică tocmai prin a asigura egalitatea părţilor în proces.

    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Se arată că textul legal criticat se aplică în mod nediferenţiat tuturor persoanelor care se află în situaţii similare, iar dreptul la apărare este garantat prin numeroase dispoziţii din Codul de procedură penală.

    Avocatul Poporului consideră că prevederile legale criticate sunt constituţionale în măsura în care se aplică în mod egal tuturor celor aflaţi în situaţia prevăzută de norma legală. Totodată, apreciază că dispoziţiile legale respective sunt în deplină concordanţă cu art. 129 din Constituţie care reglementează folosirea căilor de atac.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                              CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei îl constituie art. 385^10 alin. 2 din Codul de procedură penală, care are următorul cuprins: Motivele de recurs se formulează în scris prin cererea de recurs sau printr-un memoriu separat, care trebuie depus la instanţa de recurs cu cel puţin 5 zile înaintea primului termen de judecată."

    Autorul excepţiei susţine că, prin aceste dispoziţii legale, se încalcă art. 16 alin. (1) şi art. 24 din Constituţie privind egalitatea în drepturi şi dreptul la apărare.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitatea, Curtea constată următoarele:

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic