Inapoi la Cautare

DECIZIE 701 /2021


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 297 alin. (1) din Codul penal şi ale art. 13^2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.05.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.05.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌──────────────────┬───────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Daniel Marius │- judecător │
│Morar │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Livia Doina │- judecător │
│Stanciu │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Mihaela Ionescu │- │
│ │magistrat-asistent │
└──────────────────┴───────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Maria Eleonora Centea.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 297 alin. (1) din Codul penal
 raportat la art. 13^2 din Legea nr. 78/2000
 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, excepţie ridicată de Doina Petrică în Dosarul nr. 3.680/100/2017 al Tribunalului Maramureş - Secţia penală şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 468D/2019.

    2. La apelul nominal răspunde autoarea excepţiei, asistată de domnul avocat Călin Herţu, cu împuternicire avocaţială depusă la dosar. Lipsesc celelalte părţi, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită. Magistratul-asistent referă asupra cauzei şi arată că a fost comunicată la dosar o cerere formulată de Cosmin Necula, autor al excepţiei de neconstituţionalitate în Dosarul nr. 450D/2020, prin care solicită conexarea dosarelor nr. 468D/2019, nr. 450D/2020 şi nr. 1.415D/2020. Magistratul-asistent precizează că doar Dosarul nr. 468D/2019 se află în stare de judecată la termenul prezent.

    3. Curtea pune în discuţie cererea formulată. Apărătorul prezent arată că este de acord cu cererea formulată, iar reprezentantul Ministerului Public solicită respingerea cererii, întrucât dosarele menţionate nu se află în acelaşi stadiu procesual de soluţionare. Deliberând, Curtea respinge cererea de conexare formulată de autorul excepţiei din Dosarul nr. 450D/2020.

    4. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul apărătorului prezent.

    5. Având cuvântul asupra excepţiei de neconstituţionalitate, autorul acesteia solicită admiterea excepţiei de neconstituţionalitate, reiterând motivele de neconstituţionalitate formulate prin notele scrise aflate la dosar, şi, totodată, depune un set de înscrisuri, respectiv Sentinţa penală nr. 64 din 17 aprilie 2019, pronunţată de Tribunalul Maramureş - Secţia penală în Dosarul nr. 3.680/100/2017, Decizia nr. 1.364/A din 25 noiembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Cluj - Secţia penală şi de minori în Dosarul nr. 3.680/100/2017, şi Decizia nr. 203/RC din 26 iunie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, la care face referire în concluziile sale orale.

    6. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate, apreciind că încadrarea unei fapte ca infracţiune sau contravenţie nu intră în competenţa instanţei de control constituţional, fiind atributul exclusiv al instanţei judecătoreşti, nefiind creată, astfel, o lex tertia, cum susţine autorul excepţiei. În subsidiar, solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, întrucât nu există o suprapunere totală între infracţiunea de abuz în serviciu şi contravenţiile prevăzute de legiuitor în art. 78 alin. (1) lit. a)
 şi b) din Legea nr. 273/2006
, care face trimitere la art. 14
 şi 54
 din aceeaşi lege. Reţine că există elemente de diferenţiere în ceea ce priveşte urmarea imediată, în cazul infracţiunii de abuz în serviciu aceasta fiind vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane sau o pagubă. În schimb, în cazul contravenţiei nu este prevăzută o urmare imediată. Reţine, de asemenea, că, în situaţia raportării infracţiunii de abuz în serviciu la dispoziţiile art. 13^2 din Legea nr. 78/2000
, legiuitorul a instituit o cerinţă suplimentară, respectiv aceea ca funcţionarul public să fi obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, această cerinţă nefiind necesară pentru existenţa contravenţiei. Apreciază că susţinerea autoarei, potrivit căreia Legea nr. 273/2006
 este o normă specială în raport cu Codul penal
 şi Legea nr. 78/2000
, nu reprezintă o veritabilă critică de neconstituţionalitate, ci constituie o chestiune de interpretare şi aplicare a legii.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic