Inapoi la Cautare

DECIZIE 7 /1998


privind aplicarea dispoziţiilor art. 299 din Codul de procedură civilă, referitoare la hotărârile care sunt supuse recursului


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 09.12.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (09.12.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Dosarul nr. 9/1998

    Sub preşedinţia preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Sorin Moisescu, s-a luat în examinare recursul în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Suprema de Justiţie, referitor la aplicarea dispoziţiilor art. 299 din Codul de procedură civilă privind hotărârile pronunţate în apel supuse recursului.

    Ministerul Public a fost reprezentat de prim-adjunctul procurorului general Ion Ionescu, care a susţinut recursul în interesul legii, cerând să se constate ca sunt supuse recursului şi deciziile date în apel, prin care cauzele se trimit spre rejudecare ca urmare a desfiinţării sentinţelor pronunţate în prima instanţa.

         SECŢIILE UNITE,

deliberând asupra recursului în interesul legii, constata următoarele:

    În aplicarea dispoziţiilor art. 299 din Codul de procedură civilă, referitoare la hotărârile care sunt supuse recursului, instanţele judecătoreşti nu au un punct de vedere unitar.

    Astfel, unele instanţe au considerat inadmisibile recursurile declarate împotriva deciziilor date în apel prin care, desfiintandu-se sentinţele pronunţate în prima instanţa, s-a dispus trimiterea cauzelor spre rejudecare.

    În motivarea acestei soluţii, făcându-se referire la prevederile înscrise în art. 377 alin. 1 şi în art. 299 din Codul de procedură civilă, s-a invederat ca decizia prin care instanţa de apel desfiinţează sentinta şi trimite cauza spre rejudecare nu este o hotărâre definitivă, ci are caracter intermediar, nerezolvand fondul pricinii.

    Alte instanţe, dimpotriva, s-au pronunţat în sensul că sunt supuse recursului şi deciziile instanţei de apel prin care, desfiintandu-se sentinţele date în prima instanţa, cauzele se trimit pentru o noua judecata.

    În sprijinul acestei soluţii au fost invocate prevederile art. 299 din Codul de procedură civilă, care nu fac nici o distincţie între hotărârile date în apel care pot fi atacate cu recurs, ceea ce impune concluzia ca sunt susceptibile de a fi atacate cu recurs toate hotărârile pronunţate în apel, inclusiv cele prin care cauzele se trimit spre rejudecare ca urmare a desfiinţării sentinţelor pronunţate în prima instanţa.

    Aceste din urma instanţe au procedat corect.

    Prin art. 299 din Codul de procedură civilă se prevede că "hotărârile date fără drept de apel, cele date în apel, precum şi, în condiţiile prevăzute de lege, hotărârile altor organe cu activitate jurisdicţională sunt supuse recursului".

    Din acest text de lege rezultă, astfel, ca sunt supuse recursului, în primul rând, hotărârile date fără drept de apel, cum sunt cele la care se referă art. 22, 247, 252, 273, 366, 550 şi 551 din Codul de procedură civilă, hotărârile pronunţate în materia contravenţiilor reglementate prin Legea nr. 32/1968 sau în temeiul art. 16 alin. 2 din Legea nr. 29/1990.

    Mai rezultă, de asemenea, ca sunt supuse recursului hotărârile date în apel, precum şi, în condiţiile stabilite de lege, hotărârile altor organe de jurisdicţie.

    În legătură cu hotărârile date în apel, este de observat ca prin art. 299 din Codul de procedură civilă nu se face distincţie între cele prin care se rezolva fondul pricinii şi cele prin care, desfiintandu-se sentinţele pronunţate în prima instanţa, cauzele sunt trimise spre rejudecare.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic