Inapoi la Cautare

DECIZIE 671 /2005


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 403 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 09.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (09.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Curtea, în temeiul art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, dispune conexarea Dosarului nr. 677D/2005 la Dosarul nr. 599D/2005, care este primul înregistrat.

    Cauza fiind în stare de judecată, partea prezentă solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate.

    Reprezentantul Ministerului Public, făcând referire la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, arată că excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 403 din Codul de procedură civilă este neîntemeiată.

                               CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarelor, reţine următoarele:

    Prin Încheierea din 28 iunie 2005, pronunţată în Dosarul nr. 1.052/2005, Tribunalul Dâmboviţa - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă. Excepţia a fost ridicată de Societatea Comercială "Blind Română Construcţii Blindaje Import" - S.R.L., într-o cauză ce are ca obiect soluţionarea unui recurs civil.

    Prin Încheierea din 16 august 2005 pronunţată în Dosarul nr. 7.713/2005, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 403 din Codul de procedură civilă. Excepţia a fost ridicată de Alexandra Marielise Scărlătescu, Marie Jane Cristiana Scărlătescu, Pavel Scărlătescu, Adrian Marius Dumitrescu şi Florin Pavel Dumitrescu într-o cauză ce are ca obiect o contestaţie la executare.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorii acesteia susţin că textul de lege criticat, prin faptul că oferă debitorului posibilitatea de a solicita, atunci când există urgenţă, suspendarea executării silite pe cale de ordonanţă preşedinţială, determină o situaţie de inegalitate juridică în proces, contravenindu-se prevederilor art. 16 alin. (1) din Constituţie. De asemenea, arată că textul de lege criticat înfrânge şi prevederile art. 21 alin. (3) din Legea fundamentală, deoarece creditorul nu mai poate să-şi valorifice dreptul său într-un termen rezonabil. În continuare se arată că dispoziţiile art. 403 alin. 4 încalcă prevederile art. 44 şi 135 din Constituţie, deoarece sintagma "cazuri urgente" nu este concretizată cât mai mult posibil, "pentru a restrânge câmpul de manevră al celor de rea-credinţă în tergiversarea executării hotărârilor judecătoreşti".

    Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, făcând referire la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, arată că excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 403 din Codul de procedură civilă este neîntemeiată.

    Tribunalul Dâmboviţa - Secţia civilă apreciază că excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiată.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierile de sesizare au fost comunicate preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    Guvernul, făcând referire la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, arată că excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 403 din Codul de procedură civilă este neîntemeiată.

    Avocatul Poporului apreciază că excepţia de neconstituţionalitate invocată este neîntemeiată.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

                               CURTEA,
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic