Inapoi la Cautare

DECIZIE 666 /2005


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1175 şi art. 1191 alin. 1 din Codul civil


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 08.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (08.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Autorul excepţiei susţine, de asemenea, că sunt încălcate şi dispoziţiile art. 6 paragraful 1, privind dreptul la un proces echitabil, din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi prevederile art. 1, privind protecţia proprietăţii, din primul Protocol adiţional la Convenţie.

    Examinând excepţia, Curtea Constituţională reţine următoarele:

    Raţiunea reglementărilor legale supuse controlului de constituţionalitate este aceea a asigurării stabilităţii şi securităţii raporturilor juridice, prin restrângerea posibilităţii de probaţiune a acestora în afara unui înscris.

    Regula enunţată de art. 1191 alin. 1 din Codul civil urmăreşte protejarea intereselor părţilor şi instituie obligativitatea preconstituirii înscrisurilor pentru actele juridice încheiate de acestea, motiv pentru care s-a prevăzut o valoare modică, de 250 de lei, a obiectului actului juridic. Chiar dacă legiuitorul va modifica această valoare, în raport de realităţile economice actuale, nu se poate susţine că aceasta ar îngrădi dreptul la un proces echitabil.

    De altfel, modul de administrare a probelor în procesul civil, chiar dacă acesta a fost reglementat anterior intrării în vigoare a Constituţiei, este în acord cu dispoziţiile art. 126 alin. (2) din Legea fundamentală.

    Art. 21 din Constituţie garantează accesul liber la justiţie cu finalitatea apărării drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale reclamantului, fără a conţine nici o precizare referitoare la modul în care acestea urmează a fi dovedite. Este însă evident că pentru a putea fi apărate ele trebuie să existe, iar existenţa lor trebuie probată, în condiţiile prevăzute prin lege. Aceasta nu îndreptăţeşte însă susţinerea că instituirea anumitor exigenţe în materie, cum ar fi interdicţia utilizării probei testimoniale pentru dovedirea actelor juridice cu o valoare mai mare de 250 de lei, ar constitui o încălcare a accesului liber la justiţie.

    Aşadar, Curtea nu poate reţine încălcarea dispoziţiilor art. 21 şi art. 20 din Constituţie, raportate la prevederile art. 6 paragraful 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi la cele ale art. 1 din primul Protocol adiţional la Convenţie.

    Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                             CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

                                În numele legii

                                    DECIDE:

    Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1175 şi art. 1191 alin. 1 din Codul civil, excepţie ridicată de Biroul Notarului Public Enise Eliean în Dosarul nr. 4.414/2004 al Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

    Definitivă şi general obligatorie.

    Pronunţată în şedinţa publică din data de 15 decembrie 2005.

                      PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
<   2   3   4   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic