Inapoi la Cautare

DECIZIE 648 /2005


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 91^3 alin. 3 din Codul de procedură penala


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.10.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.10.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Autorul excepţiei de neconstitutionalitate sustine ca prin dispozitiile legale criticate sunt incalcate prevederile constitutionale ale art. 15 alin. (1) referitoare la drepturile şi oblibaţiile cetatenilor, ale art. 16 alin. (2) referitoare la suprematia legii, ale art. 20 referitoare la tratatele internationale privind drepturile omului, ale art. 21 alin. (1) şi (2) privind accesul neingradit al oricarei persoane la justiţie, ale art. 23 alin. (11) referitoare la prezumtia de nevinovatie, ale art. 24 alin. (1) privind garantarea dreptului la aparare, ale art. 53 privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati, ale art. 124 alin. (2) referitoare la unicitatea, imparţialitatea justiţiei, precum şi ale art. 6 paragraful 1 privind dreptul la un proces echitabil, ale art. 17 referitoare la interzicerea abuzului de drept şi ale art. 60 din Convenţia pentru apararea drepturilor omului şi a libertatilor fundamentale.

    Examinand excepţia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca textul de lege atacat contine norme de procedura judiciara, pe care legiuitorul le poate adopta potrivit competentei sale stabilite prin art. 126 alin. (2) din Constitutie.

    De asemenea, asupra constitutionalitatii art. 91^3 alin. 3 din Codul de procedură penala, Curtea s-a mai pronuntat prin Decizia nr. 539 din 7 decembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 61 din 18 ianuarie 2005. Cu acel prilej Curtea a constatat ca prevederile art. 91^1-91^6 din Codul de procedură penala, deci inclusiv articolul care constituie obiectul prezentei excepţii, sunt constitutionale, intrucat, prin reglementarea în detaliu a justificarii emiterii autorizatiei, a condiţiilor şi a modalitatilor de efectuare a înregistrărilor, a consemnarii şi certificării autenticităţii convorbirilor înregistrate şi a redarii integrale a acestora, se prevad suficiente garantii procesuale specifice procesului echitabil, cu respectarea dreptului la aparare şi a prezumtiei de nevinovatie consacrate de Constitutie şi de celelalte prevederi convenţionale invocate.

    Deoarece până în prezent nu au intervenit elemente noi de natura sa determine schimbarea jurisprudentei Curtii Constitutionale, considerentele deciziei mai sus amintite îşi păstrează valabilitatea şi în prezenta cauza.

    În plus, nu se poate sustine ca dispozitiile legale criticate aduc atingere prevederilor art. 124 alin. (2) din Legea fundamentala, deoarece judecatorul sesizat de organul de urmărire spre a hotari care dintre informaţiile culese prezinta interes în cercetarea şi solutionarea cauzei nu se antepronunta, nefiind investit cu judecarea pe fond, ci cu o simpla certificare a valabilităţii unor fapte juridice.

    Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                          CURTEA CONSTITUTIONALA

                             În numele legii

                              DECIDE:

    Respinge excepţia de neconstitutionalitate a dispoziţiilor art. 91^3 alin. 3 din Codul de procedură penala, excepţie ridicata de Cosmin Constantin Varga în Dosarul nr. 2.866/2005 al Tribunalului Maramures - Sectia penala.

    Definitivă şi general obligatorie.

    Pronunţată în sedinta publică din data de 29 noiembrie 2005.

                PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,

                        prof. univ. dr. IOAN VIDA

                           Magistrat-asistent,
<   2   3   4   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic