Inapoi la Cautare

DECIZIE 648 /2005


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 91^3 alin. 3 din Codul de procedură penala


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 10.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (10.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


având în vedere actele şi lucrarile dosarului, constata urmatoarele:

    Prin Incheierea din 6 septembrie 2005, pronunţată în Dosarul nr. 2.866/2005, Tribunalul Maramures - Sectia penala a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 91^3 alin. 3 din Codul de procedură penala, excepţie ridicata de Cosmin Constantin Varga în dosarul cu numărul de mai sus, având ca obiect solutionarea unei cauze penale.

    În motivarea excepţiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca dispozitiile legale criticate nu prevad cadrul procesual în care se desfăşoară activitatea de certificare a înregistrărilor, motiv pentru care, în lipsa unor prevederi legale clare, instantele hotarasc în camera de consiliu, în sedinta secreta la care participa procurorul şi părţile. De asemenea, instanţa hotaraste prin proces-verbal asupra informaţiilor care prezinta interes în cercetarea cauzei, desi nu a fost inca investita cu solutionarea ei.

    Tribunalul Maramures - Sectia penala opineaza ca excepţia de neconstitutionalitate este neintemeiata, deoarece instanţa de judecată careia i se prezinta ca mijloace de proba înregistrări ale convorbirilor sau înregistrări de imagini are datoria sa examineze valabilitatea acestora atât sub aspectul legalităţii, cat şi al celui de temeinicie, cu consecinţa directa a formarii convingerii pe analiza tuturor probelor care nu au o valoare prestabilita, nefiind astfel incalcate drepturile şi libertatile fundamentale garantate de Constitutie.

    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstitutionalitate.

    Guvernul apreciaza ca excepţia de neconstitutionalitate este neintemeiata, deoarece competenţa instanţei de judecată de a se pronunţă cu privire la legalitatea şi temeinicia diferitelor acte de urmărire penala nu reprezinta o imixtiune a judecatorului în prima faza a procesului penal şi nici o colaborare prohibita între acesta şi procuror, ci o cenzura fireasca din partea unui organ judiciar impartial a modului cum se dispun anumite măsuri în cursul urmaririi penale. De asemenea, pronuntarea judecatorului cu privire la admisibilitatea unei probe nu echivaleaza cu o pronuntare pe fond asupra valorii probei respective.

    În ceea ce priveste "invocarea art. 17 şi art. 60 din CEDO", Guvernul arata ca acestea nu au relevanta în cauza.

    Avocatul Poporului considera ca excepţia de neconstitutionalitate este neintemeiata, deoarece art. 91^3 alin. 3 din Codul de procedură penala nu aduce atingere dreptului persoanei de a se adresa justiţiei şi de a se prevala, neingradit, de toate garantiile pe care le presupune un proces echitabil. Textele legale criticate prevad suficiente garantii, prin reglementarea în detaliu a consemnarii şi certificării autenticităţii convorbirilor înregistrate, a redarii integrale a acestora, iar eventuala nerespectare a lor nu constituie o problemă de constituţionalitate, ci una de aplicare a legii, ceea ce excedeaza competentei Curtii Constitutionale.

    Prevederile art. 15 alin. (1) şi ale art. 16 alin. (2) din Constitutie nu au incidenţa în cauza.

    Presedintii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstitutionalitate.

                                 CURTEA,

examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:

    Curtea Constituţională constata ca a fost legal sesizata şi este competenţa, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze excepţia de neconstitutionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstitutionalitate îl constituie dispozitiile art. 91^3 alin. 3 din Codul de procedură penala, cu urmatorul continut:

    Art. 91^3 alin. 3 - Certificarea înregistrărilor: "Banda magnetica sau orice alt tip de suport cu inregistrarea convorbirii, redarea scrisa a acesteia şi procesul-verbal se inainteaza instanţei care, după ce asculta procurorul şi părţile, hotaraste care dintre informaţiile culese prezinta interes în cercetarea şi solutionarea cauzei, incheind un proces-verbal în acest sens. Convorbirile sau comunicarile care conţin secrete de stat sau profesionale nu se menţionează în procesul-verbal. Dacă savarsirea unor infractiuni are loc prin convorbiri sau comunicari care conţin secrete de stat, consemnarea se face în procese-verbale separate, iar dispozitiile art. 97 alin. 3 se aplică în mod corespunzător."
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic