Inapoi la Cautare

DECIZIE 629 /2005


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 91^3 alin. 3, art. 23 şi art. 24 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 07.10.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (07.10.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    - Art. 23 - Inculpatul: "Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală este parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.";

    - Art. 24 - Alte părţi în procesul penal: "Persoana care a suferit prin fapta penală o vătămare fizică, morală sau materială, dacă participă în procesul penal, se numeşte parte vătămată.

    Persoana vătămată care exercită acţiunea civilă în cadrul procesului penal se numeşte parte civilă.

    Persoana chemată în procesul penal să răspundă, potrivit legii civile, pentru pagubele provocate prin fapta învinuitului sau inculpatului, se numeşte parte responsabilă civilmente."

    Autorul excepţiei de neconstituţionalitate susţine că prin dispoziţiile legale criticate sunt încălcate prevederile constituţionale ale art. 21 alin. (3) referitoare la dreptul părţilor la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzei într-un termen rezonabil, ale art. 24 referitoare la dreptul la apărare şi ale art. 20 referitoare la tratatele internaţionale privind drepturile omului, raportat la art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, privind dreptul la un proces echitabil.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că asupra constituţionalităţii art. 91^3 alin. 3 din Codul de procedură penală s-a mai pronunţat prin Decizia nr. 539 din 7 decembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 61 din 18 ianuarie 2005. Cu acel prilej Curtea a constatat că prevederile art. 91^1 -91^6 din Codul de procedură penală, deci inclusiv articolul care constituie obiectul prezentei excepţii, sunt constituţionale, întrucât, prin reglementarea în detaliu a justificării emiterii autorizaţiei, a condiţiilor şi a modalităţilor de efectuare a înregistrărilor, a consemnării şi certificării autenticităţii convorbirilor înregistrate şi a redării integrale a acestora, se prevăd suficiente garanţii procesuale specifice procesului echitabil, cu respectarea dreptului la apărare prevăzut de art. 24 din Legea fundamentală şi a celorlalte prevederi convenţionale şi fundamentale invocate.

    Referitor la dispoziţiile art. 23 şi 24 din Codul de procedură penală, care definesc părţile în procesul penal, Curtea constată că acestea nu încalcă cu nimic prevederile Constituţiei. De altfel, autorul excepţiei nu atacă aceste texte de lege în conţinutul lor, ci omisiunea legiuitorului de a nu fi nominalizat printre părţile procesului pe învinuit.

    Ţinând seamă de competenţa Curţii Constituţionale, care nu este un legislator pozitiv, excepţia urmează să fie respinsă, întrucât numai organul legiuitor poate remedia o eventuală omisiune de reglementare.

    Pe de altă parte, luând în considerare ansamblul reglementării, nu se poate reţine că învinuitul este privat de dreptul la apărare prin faptul că, nefiind parte în proces, în sensul textelor de lege menţionate, nu este ascultat de judecător cu ocazia certificării înregistrărilor, dat fiind că el are posibilitatea să folosească toate mijloacele de apărare prevăzute de lege, atât în faza de urmărire penală, cât şi în faza de judecată, altfel spus să dovedească fie falsitatea, fie neconcludenţa înregistrărilor pe baza cărora este acuzat de comiterea unei fapte penale.

    Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                        CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

                           În numele legii

                              DECIDE:

    Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 91^3 alin. 3, art. 23 şi art. 24 din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Ioan Lascău în Dosarul nr. 72/S/2005 al Tribunalului Bihor.

    Definitivă şi general obligatorie.
<   2   3   4   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic