Inapoi la Cautare

DECIZIE 629 /2005


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 91^3 alin. 3, art. 23 şi art. 24 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 10.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (10.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că dispoziţiile legale criticate sunt compatibile cu prevederile constituţionale şi convenţionale invocate numai în măsura în care sunt interpretate şi aplicate în sensul că şi învinuitul este parte în procesul penal şi, prin urmare, trebuie citat şi ascultat cu prilejul certificării de către instanţă a înregistrărilor convorbirilor telefonice.

    Astfel, potrivit art. 91^3 alin. 3 din Codul de procedură penală, cu ocazia certificării convorbirilor, instanţa de judecată încheie un proces-verbal după ce ascultă părţile. Potrivit art. 23 şi 24 din acelaşi cod, învinuitul nu are calitatea de parte în procesul penal. Această împrejurare este de natură să aducă atingere dispoziţiilor art. 24 din Constituţie în ceea ce îl priveşte pe învinuit, deoarece acesta, spre deosebire de inculpat, nu are posibilitatea de a exercita în bune condiţii apărarea, care presupune cunoaşterea probelor ce îi prejudiciază interesele, cu atât mai mult cu cât, în speţă, se hotărăşte care informaţii rezultate din înregistrarea convorbirilor telefonice prezintă interes în cercetarea penală şi pentru soluţionarea cauzei. Or, învinuitul trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi procesuale ca şi inculpatul, nefiind justificată nici o diferenţiere de tratament cu prilejul efectuării procedurii certificării de către instanţă a înregistrărilor convorbirilor telefonice.

    De asemenea, prin noţiunea de proces echitabil se înţelege o serie de garanţii inerente oricărei proceduri, între care un rol semnificativ îl joacă principiul contradictorialităţii, care este intim legat de ideea de egalitate a armelor. Acest aspect impune judecătorului să vegheze ca orice element susceptibil să influenţeze soluţia să facă obiectul unei dezbateri contradictorii între participanţii la procesul penal. Fiecare dintre aceştia trebuie să aibă nu numai facultatea de a-şi face cunoscute elementele pe care se bazează apărările, dar şi posibilitatea de a lua la cunoştinţă şi de a discuta orice probă sau concluzie prezentată judecătorului cu scopul de a-i influenţa decizia. Prin urmare, prevederile legale criticate, care împiedică învinuitul să participe şi să fie ascultat în cadrul procedurii de certificare a înregistrărilor prin care se susţine că s-ar fi săvârşit infracţiunea pentru care este urmărit, constituie o încălcare a dreptului la un proces echitabil.

    Tribunalul Bihor opinează că, strict formal, noţiunea de părţi urmează a fi interpretată prin prisma dispoziţiilor art. 23 şi 24 din Codul de procedură penală, care stabilesc părţile în procesul penal, învinuitul neavând o astfel de calitate. În acest context apreciază că excepţia de neconstituţionalitate ar fi întemeiată doar în sensul asigurării aceloraşi drepturi procesuale învinuitului şi inculpatului, în temeiul garanţiilor constituţionale prevăzute în art. 23 şi 24, chiar dacă legea specială - Codul de procedură penală nu recunoaşte învinuitului calitatea de parte în procesul penal.

    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece "o carenţă constatată într-un stadiu incipient al procedurii poate fi îndreptată într-un stadiu ulterior cu condiţia ca organul de recurs să aibă competenţa necesară ştergerii viciului invocat". Altfel spus, lipsa învinuitului de la procedura de certificare a înregistrărilor inculpatului nu înseamnă că acesta nu va putea contesta certificarea înregistrărilor făcută de instanţă.

    De asemenea, susţinerea învinuitului că ar fi avut dreptul de a fi citat în procedura de certificare a înregistrării convorbirilor inculpatului este neîntemeiată, deoarece această certificare nu are legătură cu calitatea de învinuit a autorului excepţiei. În aceeaşi ordine de idei, nu există nici o justificare rezonabilă pentru citarea la procedura de certificare a tuturor persoanelor cu care inculpatul a purtat convorbirile.

    Avocatul Poporului consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece dispoziţiile legale referitoare la certificarea înregistrărilor convorbirilor sau comunicărilor în procesul penal, precum şi la părţile în procesul penal nu contravin dreptului oricărei persoane de a fi judecată în mod echitabil, în mod public şi într-un termen rezonabil de o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege. Textele legale criticate, prin reglementarea în detaliu a consemnării şi certificării convorbirilor înregistrate, prevăd, în acord cu Legea fundamentală, suficiente garanţii.

    De asemenea, prevederile art. 91^3 alin. 3, art. 23 şi 24 din Codul de procedură penală nu îngrădesc sub nici un aspect dreptul părţilor interesate de a fi apărate, în tot cursul procesului, de un avocat ales sau numit din oficiu. Mai mult, procedura de judecată este atributul exclusiv al legiuitorului, astfel încât textele legale indicate sunt conforme art. 126 alin. (2) din Constituţie, potrivit căruia procedura de judecată este stabilită de lege.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                              CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile Legii nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională constată că a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 91^3 alin. 3, art. 23 şi 24 din Codul de procedură penală, cu următorul conţinut:

    - Art. 91^3 alin. 3 - Certificarea înregistrărilor: "Banda magnetică sau orice alt tip de suport cu înregistrarea convorbirii, redarea scrisă a acesteia şi procesul-verbal se înaintează instanţei care, după ce ascultă procurorul şi părţile, hotărăşte care dintre informaţiile culese prezintă interes în cercetarea şi soluţionarea cauzei, încheind un proces-verbal în acest sens. Convorbirile sau comunicările care conţin secrete de stat sau profesionale nu se menţionează în procesul-verbal. Dacă săvârşirea unor infracţiuni are loc prin convorbiri sau comunicări care conţin secrete de stat, consemnarea se face în procese-verbale separate, iar dispoziţiile art. 97 alin. 3 se aplică în mod corespunzător.";
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic