Inapoi la Cautare

DECIZIE 613 /2021


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 8 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 11.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (11.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel-Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Ingrid Alina Tudora│- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 8 alin. (1)
 şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008
 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, excepţie ridicată din oficiu de către Judecătoria Botoşani - Secţia civilă. Excepţia formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 273D/2019.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, sens în care invocă jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    4. Prin Încheierea din 29 ianuarie 2019, pronunţată în Dosarul nr. 20.107/193/2018/a1, Judecătoria Botoşani - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 8 alin. (1)
 şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008
 privind ajutorul public judiciar în materie civilă. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată, din oficiu, de către instanţa de judecată cu ocazia judecării unei cereri de ajutor public judiciar formulată de petentul Biţună Cristian Eugen.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, Judecătoria Botoşani - Secţia civilă susţine, în esenţă, că prin limita scăzută, instituită de legiuitor, în ceea ce priveşte acordarea ajutorului public judiciar şi prin necorelarea acesteia cu salariul minim pe economie, se aduce atingere dispoziţiilor constituţionale ale art. 21 alin. (1)-(3)
 referitoare la accesul liber la justiţie, la dreptul părţilor la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil. Astfel, instanţa de judecată susţine că prevederile criticate din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008
 sunt neconstituţionale prin caracterul imuabil, neindexabil, neactualizabil şi neactualizat al pragurilor de la art. 8 alin. (1)
 şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008
, care constituie adevărate piedici în calea liberului acces la justiţie, concretizându-se într-un filtru rupt de realităţile vremii, care vine să obstrucţioneze soluţionarea echitabilă a cererilor de ajutor public. Precizează că „dacă impunerea unor praguri nu pune probleme de constituţionalitate, caracterul fix al acestor praguri, necorelarea acestora cu alţi indicatori ai costului vieţii reale în România, încalcă dreptul de acces la o instanţă al justiţiabililor“.

    6. În opinia instanţei de judecată, un alt argument în favoarea constatării neconstituţionalităţii reglementării criticate este dat de faptul că, sesizând lipsa de corelare a indicatorilor economici privitori la costul vieţii în România, a fost iniţiat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 217/2000
 privind structura coşului minim de consum pentru un trai decent în România, coş minim ce nu a mai fost actualizat în ultimii 19 ani.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic