Inapoi la Cautare

DECIZIE 603 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 332 alin. 4 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 15.04.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (15.04.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Ministerul Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilă, întrucât criticile de neconstituţionalitate vizează caracterul incomplet al art. 332 alin. 4 din Codul de procedură penală, aspect ce nu intră în competenţa de soluţionare a Curţii Constituţionale.

                           CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    Prin Încheierea din 20 martie 2007, pronunţată în Dosarul nr. 10.547/2/2006, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a II-a penală şi pentru cauze cu minori şi de familie a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 332 alin. 4 din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Viorel Pauliuc în dosarul menţionat.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că textul de lege criticat este neconstituţional, întrucât, din interpretarea acestuia, rezultă că numai hotărârea de retrimitere la procuror este atacabilă cu recurs, nu şi aceea prin care se respinge cererea de restituire formulată de către inculpat sau de orice altă parte interesată, aceasta din urmă hotărâre putând fi atacată doar odată cu fondul cauzei. Ca urmare, inculpatul nu beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi procurorul, câtă vreme acesta din urmă poate ataca pe cale separată cu recurs hotărârea de desesizare, în vreme ce, pentru inculpat, atunci când i-a fost respinsă cererea de restituire la procuror, o asemenea posibilitate nu există pe cale separată, decizia instanţei putând fi atacată doar odată cu fondul. Se arată că "inculpatul sau orice parte interesată în cauză trebuie să aibă dreptul de a ataca separat cu recurs încheierea prin care instanţa se pronunţă asupra cererii de restituire a cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale", întrucât "dreptul cetăţeanului de a fi urmărit penal de către un organ având competenţa stabilită de lege şi care acţionează în limitele acestei competenţe nu poate fi îngrădit prin reglementări trunchiate care permit calea de atac într-un singur sens, respectiv atunci când instanţa se desesizează."

    Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a II-a penală şi pentru cauze cu minori şi de familie apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, întrucât dispoziţiile legale criticate "constituie o punere în operă, în mod constituţional, a principiului celerităţii, care guvernează procesul penal" şi nu conţine nicio normă juridică prohibitivă în ceea ce priveşte accesul liber la justiţie. Totodată, se arată că ceea ce se critică, în realitate, este "absenţa unei reglementări care să îngăduie atacarea cu recurs şi a încheierilor prin care se respinge cererea de desesizare a instanţei", or, instituirea unei astfel de norme juridice cade exclusiv în competenţa puterii legislative.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, întrucât textul de lege criticat nu aduce atingere normelor constituţionale invocate de autorul excepţiei.

    Avocatul Poporului consideră că prevederile art. 332 alin. 4 din Codul de procedură penală nu încalcă prevederile constituţionale ale art. 16 şi art. 21.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată.

                        CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, susţinerile părţii prezente, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie art. 332 alin. 4 din Codul de procedură penală, având următorul cuprins: "Împotriva hotărârii de desesizare se poate face recurs de către procuror şi de orice persoană ale cărei interese au fost vătămate prin hotărâre, în 3 zile de la pronunţare, pentru cei prezenţi, şi de la comunicare, pentru cei lipsă."

    În motivarea excepţiei, autorul acesteia invocă prevederile constituţionale ale art. 16 referitoare la egalitatea în drepturi şi ale art. 21 referitoare la accesul liber la justiţie.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.