Inapoi la Cautare

DECIZIE 602 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 617 alin. 1 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 09.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (09.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Reprezentantul Ministerului Public se opune acordării unui nou termen, deoarece cauza se află la al doilea termen de judecată.

    Curtea, deliberând, respinge cererea formulată de avocatul autorului excepţiei.

    Cauza se află în stare de judecată.

    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată.

                                           CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 2 februarie 2006, pronunţată în Dosarul nr. 2.794/2005, Tribunalul Bucureşti - Secţia a III-a civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 617 alin. 1 din Codul de procedură civilă.

    Excepţia a fost ridicată de Eleonora Bondrea, prin avocat, cu ocazia soluţionării apelului formulat împotriva Sentinţei civile nr. 5.257 din 27 mai 2005, pronunţată în Dosarul nr. 6.916/2005 al Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine, în esenţă, că textul de lege criticat contravine prevederilor constituţionale ale art. 16 alin. (1) şi (2), art. 21 alin. (1), (2) şi (3), art. 26, art. 124 alin. (2) şi ale art. 129, deoarece acesta, pe de o parte, instituie un privilegiu pentru partea care doreşte divorţul, iar pe de altă parte, putând desface căsătoria din vina ambilor soţi, instanţa de judecată învestită cu cererea de divorţ este "exonerată de a cerceta dacă continuarea căsătoriei mai este posibilă".

    Tribunalul Bucureşti - Secţia a III-a civilă consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece "aprecierea privind culpa în destrămarea căsătoriei revine exclusiv instanţei de judecată, fiind stabilită în urma probelor administrate, şi că în niciun caz nu poate fi considerată o sancţiune pronunţarea divorţului, câtă vreme, prin formularea cererii de divorţ, tocmai acest lucru s-a şi urmărit".

    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    Guvernul consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens, arată că "dispoziţiile art. 617 alin. 1 din Codul de procedură civilă sunt în deplină concordanţă cu prevederile constituţionale invocate, faptul că instanţa de judecată are posibilitatea să pronunţe divorţul din vina ambilor soţi fiind o consecinţă firească dacă din administrarea probatoriului cauzei rezultă acest lucru, instanţa putând pronunţa desfacerea căsătoriei numai după analizarea tuturor probelor existente la dosar".

    Avocatul Poporului apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, întrucât textul de lege criticat nu contravine prevederilor constituţionale invocate.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

                                              CURTEA,

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic