Inapoi la Cautare

DECIZIE 60 /1994


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 149 ultimul alineat din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    *) A se vedea şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 20 din 15 februarie 1995.

    Florin Bucur Vasilescu - preşedinte

    Viorel Mihai Ciobanu - judecător

    Ioan Muraru - judecător

    Ioan Griga - procuror

    Florentina Geangu - magistrat-asistent

    Pe rol pronunţarea asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 149 ultimul alineat din Codul de procedură penală, invocată de inculpatul Rupita Nicolae în Dosarul nr. 57/1993 al Curţii de Apel Bucureşti şi de inculpatul Dobre Ilie în Dosarul nr. 587/A/1993 al Curţii de Apel Pitesti.

    Dezbaterile au avut loc în şedinţa din 10 mai 1994, în prezenta reprezentantului Ministerului Public şi a părţii civile - Spitalul Clinic Fundeni - şi au fost consemnate în încheierea de la acea data, când Curtea Constituţională, având nevoie de timp pentru a delibera, a aminat pronunţarea la 18 mai 1994 şi apoi la 25 mai 1994.

    La termenul de 10 mai 1994, Curtea Constituţională a pus în discuţie, din oficiu, necesitatea conexarii celor două excepţii ce formează obiectul dosarelor nr. 4C/1994 şi nr. 19C/1994, având în vedere ca dispoziţiile legale atacate ca neconstituţionale sunt identice. Faţa şi de concluziile favorabile ale procurorului şi ale reprezentantului părţii civile - Spitalul Clinic Fundeni -, pentru o mai buna administrare a justiţiei, Curtea Constituţională a dispus conexarea, urmînd a se pronunţa prin decizia de faţa.

                 CURTEA CONSTITUŢIONALĂ,

având în vedere actele şi lucrările dosarelor, retine următoarele:

    Cît priveşte Dosarul nr. 4C/1994, în timpul dezbaterilor ce au avut loc în faţa Curţii de Apel Bucureşti, în cauza ce formează obiectul Dosarului nr. 57/1993 al acestei instanţe, inculpatul Rupita Nicolae a ridicat, la termenul de judecată din 21 decembrie 1993, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 149 ultimul alineat din Codul de procedură penală, aratind ca, deşi art. 149 din Codul de procedură penală reia dispoziţiile constituţionale din art. 23 alin. (4), stabileşte "în totală contradictie atât cu alineatele precedente, dar mai ales, cu textul Constituţiei, ca arestarea inculpatului în cursul judecaţii durează până la soluţionarea definitivă a cauzei, afară de cazul când instanţa dispune revocarea ei". Se adauga ca aceasta prevedere încalcă grav atât principiul inviolabilitatii persoanei consacrat prin Constituţie şi tratatele internaţionale privind drepturile fundamentale, precum şi principiul prezumţiei de nevinovatie, care trebuie să funcţioneze de drept până la soluţionarea definitivă a cauzei. De asemenea, se susţine ca aceasta prevedere instituie principiul arestării "sine die", procedeu de natura sa afecteze administrarea justiţiei, instanţele de judecată fiind aproape obligate sa pronunţe condamnarea inculpatului la sancţiuni cel puţin egale cu durata arestării preventive.

    Curtea de Apel Bucureşti, prin Încheierea din şedinţa publică din 21 decembrie 1993, considera ca în speta s-au respectat dispoziţiile constituţionale, iar cît priveşte excepţia de neconstituţionalitate formulată de inculpat, prin apărător, cu privire la dispoziţiile art. 149 ultimul alineat din Codul de procedură penală "nu are nici o legătură cu luarea măsurii arestării preventive pe timpul urmăririi penale de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman, textul mai sus menţionat referindu-se la arestarea inculpatului în cursul judecaţii". De asemenea, se adauga, în încheiere, chiar şi dispoziţiile art. 23 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 cer sa depindă de judecarea cauzei dispoziţia legală a carei neconstituţionalitate a fost invocată.

    Cît priveşte Dosarul nr. 19C/1994, inculpatul Dobre Ilie a invocat la termenul de judecată din data de 24 februarie 1994, în cauza ce formează obiectul Dosarului nr. 587/A/1993 al Curţii de Apel Pitesti, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 149 ultimul alineat din Codul de procedură penală, susţinând ca acestea sunt contrare dispoziţiilor art. 23 alin. (4) din Constituţie. Prin încheierea din aceeaşi dată, Curtea de Apel Pitesti a sesizat Curtea Constituţională, exprimindu-şi opinia în sensul că excepţia este neîntemeiată întrucît măsura arestării preventive a inculpatului a fost dispusă cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, iar instanţa de fond a verificat, din oficiu, regularitatea actului de sesizare şi îndeplinirea condiţiilor privind luarea şi menţinerea măsurii arestării preventive a inculpatului, neconstatând motive care să ducă la revocarea acesteia.

    În vederea soluţionării acestei excepţii, Curtea Constituţională a solicitat, în temeiul Legii nr. 47/1992, Camerei Deputaţilor, Senatului şi Guvernului României punctele lor de vedere.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic