Inapoi la Cautare

DECIZIE 576 /2021


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 29 alin. (1) lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    8. În susţinerea criticilor formulate este invocată Decizia Curţii Constituţionale nr. 387 din 27 mai 2015
 şi se evocă aspecte cu privire la situaţia de fapt şi de drept referitoare la cauza dedusă judecăţii. Autorii excepţiei consideră că cererea de chemare în judecată formulată la data de 9 iulie 2019 este scutită de la plata taxei judiciare de timbru, deoarece izvorăşte dintr-o cauză penală. În acest sens, autorii arată că, în data de 19 aprilie 2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti le-a comunicat Ordonanţa de clasare nr. 707/P/2019 din 19 martie 2019, la care este anexat Referatul cu propunere de clasare din data de 11 martie 2019, prin care se dispune clasarea cauzei cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de vătămare corporală din culpă.

    9. Tribunalul Ilfov - Secţia civilă apreciază că normele criticate pe calea excepţiei de neconstituţionalitate nu contravin dispoziţiilor Constituţiei
, nici din perspectiva dispoziţiilor referitoare la dreptul de acces la instanţă şi la caracterul echitabil al procesului şi nici raportat la cele referitoare la egalitatea în faţa legii şi nediscriminare. Legiuitorul a optat pentru scutirea de la plata taxei judiciare de timbru a acţiunilor şi a cererilor referitoare la despăgubirile civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând dintr-o cauză penală, iar raţiunea legii şi scopul acesteia sunt tocmai în sensul de a crea condiţii egale de tratament între, pe de o parte, persoanele vătămate care îşi valorifică drepturile civile la despăgubiri în cadrul procesului penal şi, pe de altă parte, persoanele vătămate care, deşi ar avea dreptul să îşi valorifice pretenţiile civile în cadrul procesului penal, ajung să solicite aceste pretenţii în faţa instanţei civile (fie pentru că optează pentru sesizarea separată a instanţei civile, fie pentru că această sesizare este determinată prin anumite soluţii pronunţate de instanţa penală asupra acţiunii civile). Pentru a se putea reţine o discriminare ar fi necesară existenţa unui tratament diferit pentru persoane aflate în aceeaşi situaţie, însă legea tratează în mod egal toate persoanele care pretind în instanţă repararea prejudiciilor produse prin fapte care sunt prevăzute ca infracţiuni la momentul săvârşirii faptei.

    10. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    11. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele de vedere solicitate.

    CURTEA,

    examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, susţinerile autorului excepţiei prezent, notele scrise depuse la dosar, concluziile procurorului, prevederile legale criticate, raportate la dispoziţiile Constituţiei
, precum şi Legea nr. 47/1992
, reţine următoarele:

    12. Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie
, precum şi ale art. 1 alin. (2),
 ale art. 2, 3,
 10
 şi 29 din Legea nr. 47/1992
, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    13. Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 29 alin. (1) lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013
 privind taxele judiciare de timbru, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 392 din 29 iunie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, având următorul cuprins:

    "Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare şi extraordinare, referitoare la: (...)

    i) cauzele penale, inclusiv despăgubirile civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din acestea;."
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic