Inapoi la Cautare

DECIZIE 576 /2021


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 29 alin. (1) lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simina │- │
│Popescu-Marin │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan-Sorin-Daniel Chiriazi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 29 alin. (1) lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013
 privind taxele judiciare de timbru, excepţie ridicată de Marian-Giani Stanciu şi Gheorghiţa Stanciu în Dosarul nr. 2.036/93/2019 al Tribunalului Ilfov - Secţia civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 3.002D/2019.

    2. La apelul nominal răspunde personal autorul excepţiei, domnul Marian-Giani Stanciu. Lipsesc celelalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul autorului excepţiei prezent, care solicită admiterea criticilor de neconstituţionalitate. Susţine, în esenţă, că prevederile de lege criticate încalcă dispoziţiile art. 16 din Constituţie
 şi că, pentru evitarea oricăror discriminări, ar trebui acordate scutiri de la plata taxelor judiciare de timbru în cazul tuturor victimelor accidentelor de circulaţie, indiferent dacă faptele de vătămare sunt calificate sau nu drept infracţiuni. Arată că, în prezent, victimele accidentelor de circulaţie, vătămate prin fapte care nu sunt calificate ca infracţiuni şi care nu au posibilităţi financiare, nu au posibilitatea să îşi valorifice pretenţiile civile, devenind victime ale companiilor de asigurări. Face referire la o iniţiativă legislativă potrivit căreia cuantumul taxei judiciare de timbru în astfel de cauze este unul simbolic, rezonabil pentru toate categoriile de victime ale accidentelor de circulaţie. Invocă aspecte din cauza dedusă spre soluţionare instanţei judecătoreşti şi arată că, prin dispunerea soluţiei de clasare, nu a putut beneficia de scutire de la plata taxei judiciare de timbru pentru soluţionarea pretenţiilor civile. Astfel, se creează discriminări între cei care pot beneficia de scutire şi cei cărora nu le este recunoscut acest beneficiu, iar pentru înlăturarea acestor discriminări trebuie stabilită acordarea scutirii în toate cauzele care decurg dintr-o procedură penală. Depune note scrise.

    4. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată şi arată în acest sens că dispoziţiile legale criticate nu instituie discriminări, fiind aplicabile în mod uniform tuturor persoanelor care sunt victimele unor fapte calificate drept infracţiuni.

    5. Având cuvântul în replică, autorul excepţiei precizează că, raportat la dispoziţiile Codului penal şi ale Codului de procedură penală, încadrarea juridică a unei fapte ca fiind infracţiune este la dispoziţia procurorului, respectiv a instanţei judecătoreşti.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    6. Prin Încheierea din 29 octombrie 2019, pronunţată în Dosarul nr. 2.036/93/2019, Tribunalul Ilfov - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 29 alin. (1) lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013
 privind taxele judiciare de timbru. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Marian-Giani Stanciu şi Gheorghiţa Stanciu într-o cauză având ca obiect pretenţii.

    7. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia invocă soluţia de respingere pronunţată de instanţa judecătorească în ceea ce priveşte cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru formulată şi arată că, în urma analizei întregului material probatoriu din Dosarul nr. 2.036/93/2019, rezultă excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 29 alin. (1) lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013
. Taxa judiciară de timbru este solicitată de instanţa de judecată în Dosarul nr. 2.036/93/2019, sub sancţiunea anulării cererii, care are ca obiect soluţionarea cererii de chemare în judecată prin care autorii excepţiei au solicitat despăgubiri reprezentând daune materiale şi morale. În consecinţă, autorii excepţiei solicită să se constate neconstituţionalitatea situaţiei discriminatorii în care se află, deoarece se încalcă prevederile art. 16 alin. (1) şi (2)
 şi ale art. 21 alin. (3) din Constituţie
, în ceea ce priveşte acordarea beneficiului scutirii de la plata taxei judiciare de timbru, reglementată de art. 29 alin. (1) lit. i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013
.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic