Inapoi la Cautare

DECIZIE 558 /2021


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 42 alin. (1) şi (10) şi ale art. 43 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 11.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (11.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Ingrid Alina Tudora│- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 42 alin. (1)
 şi (10)
 şi ale art. 43 alin. (2) din Legea nr. 85/2014
 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, excepţie ridicată de Gianina Elena Balate, în nume propriu, precum şi în calitate de reprezentant legal al minorilor Karina-Elena Balate şi Alexandru-Marian Balate, în Dosarul nr. 32.802/3/2015/a47 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VI-a civilă. Excepţia formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 2.095D/2018.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, sens în care invocă jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    4. Prin Încheierea din 20 septembrie 2018, pronunţată în Dosarul nr. 32.802/3/2015/a47, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VI-a civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 42 alin. (1)
 şi (10)
 şi ale art. 43 alin. (2) din Legea nr. 85/2014
 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Gianina Elena Balate, în nume propriu, precum şi în calitate de reprezentant legal al minorilor Karina-Elena Balate şi Alexandru-Marian Balate, într-o cauză având ca obiect o contestaţie la tabelul preliminar al debitoarei Societatea Asigurare-Reasigurare Astra - S.A.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă ar trebui să dubleze, iar nu să înlocuiască comunicarea potrivit Codului de procedură civilă
. Mai mult, se precizează că pentru cetăţenii străini comunicarea se face conform Codului de procedură civilă
, în acest mod creându-se condiţii de inegalitate în faţa legii. Se arată, de asemenea, că sintagma „înlocuieşte“ din cuprinsul art. 42 alin. (10) din Legea nr. 85/2014
 este lipsită de claritate şi previzibilitate, deoarece nu se specifică modalitatea în care înlocuirea funcţionează în practică. Totodată, se susţine că a pretinde tuturor justiţiabililor să se aboneze la Buletinul procedurilor de insolvenţă şi să urmărească zilnic această publicaţie, pentru a putea fi accesată hotărârea judecătorească, reprezintă o sarcină excesivă şi injustă, în lipsa unei comunicări din partea instanţei. Întrucât comunicarea actelor de procedură reprezintă o cerinţă esenţială de garantare a principiilor procesului civil, autoarea excepţiei apreciază că reglementarea criticată generează restrângerea acestui drept, în mod nejustificat şi disproporţionat.

    6. Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VI-a civilă şi-a exprimat opinia în sensul constituţionalităţii textelor de lege criticate, context în care face referire la Decizia nr. 283 din 21 mai 2014
, paragraful 58, pronunţată de Curtea Constituţională în cadrul controlului a priori.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic