Inapoi la Cautare

DECIZIE 541 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.05.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.05.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Cauza fiind în stare de judecată, reprezentantul Ministerului Public, având în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie, pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată.

                            CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarelor, reţine următoarele:

    Prin Încheierea din 1 noiembrie 2006, pronunţată în Dosarul nr. 8.836/2006, Judecătoria Râmnicu Vâlcea a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Societatea comercială "CET Govora" - S.A. din Râmnicu Vâlcea.

    Prin Încheierea din 8 ianuarie 2007, pronunţată în Dosarul nr. 27.272/245/2006, Judecătoria Iaşi a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Magda Cristina Chiosac, Rodica Pop Luca şi Grigore Luca.

    Prin Încheierea din 5 martie 2007, pronunţată în Dosarul nr. 249/35/2007, Curtea de Apel Oradea - Secţia comercială şi de contencios administrativ a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Societatea Comercială "IFOR" - S.A. din Oradea.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin că prin instituirea obligativităţii achitării unor cauţiuni în cuantum foarte ridicat se împiedică liberul acces la justiţie prevăzut de art. 21 alin. (1) şi (2) din Constituţie. De asemenea, se susţine că textul de lege criticat contravine prevederilor art. 16 şi 24 din Constituţie, deoarece se creează o stare de inegalitate între creditori şi debitori, precum şi o stare de incertitudine pentru recuperarea creanţelor de către creditori. Partea împotriva căreia se ia măsura suspendării provizorii a executării este lipsită de exerciţiul dreptului la apărare, deoarece nu este citată, neputând lua cunoştinţă de conţinutul cererii de suspendare.

    Judecătoria Râmnicu Vâlcea arată că textul de lege criticat încalcă dreptul la apărare al creditorului şi implicit dreptul acestuia la un proces echitabil, prin lipsirea de posibilitatea de a participa la proces şi de a exercita o cale de atac împotriva încheierii irevocabile ce se pronunţă fără citarea părţilor.

    Judecătoria Iaşi arată că măsura instituită de dispoziţiile art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă ia în considerare natura urgentă a cauzei, iar nu persoanele care o solicită, acestea beneficiind de un tratament egal în faţa legii. De asemenea, procedura prevăzută de textul de lege criticat nu este de natură să înfrângă dispoziţiile constituţionale referitoare la accesul liber la justiţie, deoarece legiuitorul, în temeiul art. 126 alin. (2) din Legea fundamentală, poate stabili reguli de procedură diferite, adecvate fiecărei situaţii juridice.

    Curtea de Apel Oradea - Secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal arată că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierile de sesizare au fost comunicate preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    Guvernul arată că dispoziţiile de lege criticate sunt o expresie a competenţei legiuitorului de a stabili, în considerarea unor situaţii speciale, reguli de procedură speciale. Astfel, suspendarea executării reglementată de textul legal contestat se dispune ca o măsură provizorie numai în cazurile care reclamă o intervenţie imediată a justiţiei, absolut necesară pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere ori prevenirea unei pagube iminente care nu s-ar putea repara. În considerarea acestor raţiuni faptul că părţile nu urmează să fie citate apare ca fiind o măsură justificată, fără a fi de natură a aduce atingere drepturilor constituţionale ale părţilor. Referitor la pretinsa încălcare a dispoziţiilor art. 16 din Legea fundamentală, se arată că aceasta nu poate fi reţinută, întrucât reglementarea dedusă controlului este aplicabilă fără discriminare tuturor celor aflaţi în ipoteza normei legale.

    Avocatul Poporului arată că dispoziţiile de lege criticate nu aduc atingere principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii, întrucât se aplică tuturor celor aflaţi în situaţia reglementată de ipoteza normei juridice, fără a institui privilegii sau discriminări pe considerente arbitrare. De asemenea, posibilitatea suspendării provizorii a executării silite nu aduce atingere liberului acces la justiţie, deoarece ori de câte ori se ivesc dificultăţi în cursul executării silite ori una dintre părţi este nemulţumită de felul cum sunt întocmite actele de executare, instanţa va fi sesizată cu rezolvarea contestaţiilor la executare.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată.

                               CURTEA,

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic