Inapoi la Cautare

DECIZIE 537 /2015


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.09.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (24.09.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	
     Augustin Zegrean    - preşedinte
    Valer Dorneanu - judecător
    Petre Lăzăroiu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Mona-Maria Pivniceru - judecător
    Puskas Valentin Zoltan - judecător
    Simona-Maya Teodoroiu - judecător
    Tudorel Toader - judecător
    Mihaela Ionescu - magistrat-asistent


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Marinela Mincă.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Florin Ioan Pietrar şi Lorand Atila Huszti în Dosarul nr. 3.311/100/2014* al Tribunalului Maramureş - Secţia penală şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 626D/2015.

    2. La apelul nominal, lipsesc părţile, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Preşedintele dispune a se face apelul şi în Dosarul nr. 822D/2015, având ca obiect excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Vasile Nadoleanu în Dosarul nr. 1.426/253/2014 al Curţii de Apel Constanţa - Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie.

    4. La apelul nominal se prezintă autorul excepţiei, asistat de avocatul Bogdan Marian Pavel, având împuternicire avocaţială depusă la dosar.

    5. Curtea, din oficiu, pune în discuţie conexarea dosarelor, iar apărătorul autorului excepţiei şi reprezentantul Ministerului Public arată că sunt de acord cu conexarea.

    6. Curtea, având în vedere identitatea de obiect a excepţiilor de neconstituţionalitate, în temeiul art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, dispune conexarea Dosarului nr. 822D/2015 la Dosarul nr. 626D/2015, care a fost primul înregistrat.

    7. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul apărătorului autorului excepţiei, care solicită admiterea excepţiei de neconstituţionalitate.

    8. Reprezentantului Ministerului Public pune concluzii de respingere, ca devenită inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate, sens în care invocă Decizia Curţii Constituţionale nr. 506 din 30 iunie 2015.

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarelor, constată următoarele:

    9. Prin Încheierea din 24 martie 2015, pronunţată în Dosarul nr. 3.311/100/2014*, Tribunalul Maramureş - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală. Excepţia a fost ridicată de Florin Ioan Pietrar şi Lorand Atila Huszti într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei cereri de revizuire în materie penală.

    10. Prin Decizia penală nr. 256/P din 23 martie 2015, pronunţată în Dosarul nr. 1.426/253/2014, Curtea de Apel Constanţa - Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedură penală. Excepţia a fost ridicată de Vasile Nadoleanu într-o cauză având ca obiect soluţionarea apelului declarat de revizuent, autor al excepţiei, împotriva Sentinţei penale nr. 1 din data de 6 ianuarie 2015, pronunţată de Judecătoria Măcin, prin care s-a respins, ca inadmisibilă, cererea de revizuire, în motivarea apelului, autorul excepţiei învederând instanţei de control judiciar că, în mod greşit, instanţa de fond nu a apreciat actele depuse la dosarul cauzei ca fiind înscrisuri noi şi a soluţionat dosarul în camera de consiliu fără citarea părţilor.

    11. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii susţin, în esenţă, faptul că prevederile criticate sunt neconstituţionale în măsura în care soluţionarea cererii de admisibilitate în principiu se face în şedinţă nepublică, fără participarea procurorului şi a petentului, aşa încât acesta din urmă este supus unui act netransparent de înfăptuire a justiţiei, fiind privat de dreptul la un proces echitabil, de vreme ce nu poate să-şi facă apărările în condiţii de contradictorialitate şi oralitate, prin susţinerea şi argumentarea, în faţa judecătorului, a motivelor de revizuire, cu atât mai mult cu cât noua reglementare a înlăturat verificările prealabile ce puteau fi făcute de procuror, potrivit reglementărilor anterioare. Totodată, susţin că normele procesual penale criticate sunt neconstituţionale şi prin prisma faptului că, în materia căilor extraordinare de atac, participarea procurorului în orice stadiu al judecării acestora, inclusiv în admisibilitatea în principiu, este obligatorie în temeiul principiului general al respectării legii statuat în art. 131 alin. (1) din Constituţie. Invocă atât deciziile Curţii Constituţionale nr. 599 din 21 octombrie 2014 şi nr. 641 din 11 noiembrie 2014, cât şi Decizia nr. 3 din 19 ianuarie 2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea unui recurs în interesul legii.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic