Inapoi la Cautare

DECIZIE 525 /2017


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 906 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌─────────────────────┬────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Daniel-Marius Morar │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Mona-Maria Pivniceru │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Livia Doina Stanciu │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Simona-Maya Teodoroiu│- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Ingrid Alina Tudora │- magistrat-asistent│
└─────────────────────┴────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Veisa.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 906 din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile - S.A. cu sediul în Agigea, judeţul Constanţa, în Dosarul nr. 7.308/212/2016 al Judecătoriei Constanţa - Secţia civilă. Excepţia formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.531D/2016.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, sens în care invocă jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    4. Prin Încheierea din 5 august 2016, pronunţată în Dosarul nr. 7.308/212/2016, Judecătoria Constanţa - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 906 din Codul de procedură civilă
. Excepţia a fost invocată de Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile - S.A. cu sediul în Agigea, judeţul Constanţa, într-o cauză civilă având ca obiect stabilirea de penalităţi.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autoarea acesteia susţine, în esenţă, că, prin prevederile criticate din Codul de procedură civilă, se încalcă accesul liber la justiţie întrucât, în speţă, „sunt prejudiciaţi de atitudinea discreţionară a executorului judecătoresc, care a considerat exercitarea unui mijloc procedural, cum este contestaţia la executare, ca fiind un act de refuz de a pune în executare un titlu.“ Apreciază că situaţia în care legiuitorul constrânge debitorul unei obligaţii să o îndeplinească sub sancţiunea unor penalităţi, în condiţiile în care şi-a exercitat un drept procesual contestând titlul executoriu, este vădit neconstituţională raportat la art. 21
 privind accesul liber la justiţie. Mai mult decât atât, chiar şi posibilitatea legală acordată instanţei de judecată de a înlătura sau reduce penalitatea, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, cele două condiţii, respectiv să se fi executat obligaţia şi să se dovedească existenţa unor motive temeinice care să justifice întârzierea executării, lipsesc de eficienţă juridică o eventuală contestaţie la executare.

    6. Judecătoria Constanţa - Secţia civilă opinează în sensul caracterului neîntemeiat al excepţiei de neconstituţionalitate, prin raportare la art. 21 din Constituţie
. Instanţa de judecată apreciază că reglementarea legală criticată nu este de natură a conduce la încălcarea dreptului de acces la instanţă, debitorul putând exercita căile stipulate de lege împotriva titlului supus executării silite a obligaţiilor de a face sau a obligaţiilor de a nu face, în legătură cu care statuează art. 906 din Codul de procedură civilă
.

    7. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    8. Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată şi arată, în esenţă, că dispoziţiile legale criticate nu sunt de natură să restrângă exerciţiul dreptului de acces liber la justiţie, în condiţiile în care art. 906 alin. (5) din Codul de procedură civilă
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic