Inapoi la Cautare

DECIZIE 520 /2014


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 34 alin. (2) lit. a) din Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 02.12.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (02.12.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Toni Greblă - judecător
    Petre Lăzăroiu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Mona-Maria Pivniceru - judecător
    Puskas Valentin Zoltan - judecător
    Bianca Drăghici - magistrat-asistent


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Carmen-Cătălina Gliga.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 34 alin. (2) lit. a) din Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007, excepţie ridicată de Societatea Comercială "Chivaran Com" - S.R.L. în Dosarul nr. 30.121/281/2012 al Judecătoriei Ploieşti - Secţia civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 85D/2014.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată. Faţă de criticile de neconstituţionalitate, invocă Decizia nr. 196/2013, prin care Curtea a statuat că orice act normativ trebuie să îndeplinească anumite condiţii calitative, printre acestea numărându-se şi previzibilitatea, ceea ce presupune că acesta trebuie să fie suficient de precis şi clar pentru a putea fi aplicat.

                               CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    4. Prin Încheierea din 14 ianuarie 2014, pronunţată în Dosarul nr. 30.121/281/2012, Judecătoria Ploieşti - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 34 alin. (2) lit. a) din Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007.

    5. Excepţia a fost ridicată de Societatea Comercială "Chivaran Com" - S.R.L. cu ocazia soluţionării unei cereri având ca obiect o plângere contravenţională.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul susţine, în esenţă, că, potrivit art. 8 alin. (4) teza întâi şi art. 36 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 260 din 21 aprilie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, textul legislativ trebuie să fie formulat clar, fluent şi inteligibil, fără dificultăţi sintactice şi pasaje obscure sau echivoce. Faptul că art. 34 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 92/2007 face trimitere la respectarea prevederilor "prezentei legi", fără a nominaliza cu exactitate o anumită dispoziţie legală, contravine art. 50 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 24/2000. Astfel, redactarea dispoziţiilor de lege criticate are un caracter de maximă generalitate, care, într-o tehnică legislativă corectă, ar fi trebuit să figureze ca normă-cadru, detaliată subsecvent de toate celelalte prevederi care stabilesc contravenţiile şi sancţiunile corespunzătoare.

    7. De asemenea, apreciază că norma legală criticată diferă, sub aspectul tehnicii de reglementare, de celelalte norme din cuprinsul Legii nr. 92/2007, prin care sunt instituite contravenţii, deoarece acestea stabilesc în mod concret faptele a căror săvârşire atrage răspunderea contravenţională.

    8. Totodată, consideră că, potrivit dispoziţiilor de lege criticate, stabilirea faptelor este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare constatării şi sancţionării contravenţiilor. Prin urmare, aceste norme sunt deficitare, întrucât nu stabilesc distinct, precis şi explicit obligaţiile pe care le au operatorii de transport rutier.

    9. În final, susţine că dispoziţiile supuse controlului de constituţionalitate nu întrunesc exigenţele de claritate şi precizie şi astfel sunt incompatibile cu prevederile constituţionale ale art. 5 alin. (1) şi art. 21 alin. (3), întrucât afectează garanţiile constituţionale şi convenţionale care caracterizează dreptul la un proces echitabil, inclusiv componenta sa privind dreptul la apărare.

    10. Judecătoria Ploieşti - Secţia civilă apreciază că excepţia de neconstituţionalitate ridicată nu este întemeiată, textul de lege fiind redactat suficient de clar şi precis, subiectele de drept având obligaţia de a respecta toate dispoziţiile prevăzute de Legea nr. 92/2007. În acest sens, instanţa arată că dispoziţiile de lege criticate nu lasă loc la interpretări, instituind în sarcina subiectelor de drept respectarea tuturor obligaţiilor prevăzute de actul normativ contestat. Totodată, consideră că, prin obligarea petenţilor la respectarea dispoziţiilor legii, nu se aduce atingere supremaţiei legii sau accesului liber la justiţie, aceştia având posibilitatea de a formula plângere contravenţională.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic