Inapoi la Cautare

DECIZIE 52 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 pct. 1 lit. b) şi ale art. 282^1 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.10.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.10.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Analizând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că asupra criticilor de neconstituţionalitate formulate în speţa de faţă, sub aceleaşi aspecte şi prin raportare la aceleaşi prevederi din Constituţie, s-a mai pronunţat prin Decizia nr. 522/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 993 din 9 noiembrie 2005, statuând, pe de o parte, că diferenţierea hotărârilor care pot fi sau nu pot fi supuse apelului se face pe criteriul valorii obiectului litigiului, iar nu pe cel al averii sau al categoriei sociale, aşa cum în mod eronat susţin autorii excepţiei, şi că regimul juridic diferit este determinat de deosebirea de situaţii care impune soluţii legislative diferite în vederea asigurării celerităţii soluţionării cauzelor aflate pe rolul instanţelor, iar pe de altă parte, că din dispoziţiile şi principiile Legii fundamentale nu reiese obligativitatea existenţei triplului grad de jurisdicţie şi, de asemenea, nici reglementările internaţionale în materie nu impun accesul la totalitatea gradelor de jurisdicţie sau la toate căile de atac prevăzute de legislaţiile naţionale, invocându-se în acest sens şi hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului dată în Cauza "Golder împotriva Regatului Unit", 1975.

    Neintervenind elemente noi de natură să determine reconsiderarea jurisprudenţei Curţii, considerentele şi soluţia acestei decizii sunt valabile şi în prezenta cauză.

    Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                             CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

                                În numele legii

                                    DECIDE:

    Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 pct. 1 lit. b) şi al art. 282^1 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Aurel Trif şi Viorica Trif în Dosarul nr. 2.015/2005 al Tribunalului Mureş - Secţia civilă.

    Definitivă şi general obligatorie.

    Pronunţată în şedinţa publică din data de 26 ianuarie 2006.

                      PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

                           prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat-asistent,

                            Ioana Marilena Chiorean

                                   -------
<   2   3  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic