Inapoi la Cautare

DECIZIE 513 /2013


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 479^1 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

                               CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:

    Prin Încheierea din 18 aprilie 2013, pronunţatã în Dosarul nr. 6.946/111/2012, Tribunalul Bihor - Secţia penalã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 479^1-479^15 din Codul de procedurã penalã.

    Excepţia a fost ridicatã de Societatea Comercialã "Vam Industrial" - S.R.L. din Drãgãneşti, judeţul Olt, cu ocazia soluţionãrii unei cauze penale.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine cã dispoziţiile art. 479^1 din Codul de procedurã penalã încalcã prevederile art. 16, art. 21 alin.(1)-(3), art. 23 alin. (11), art. 24, art. 27 şi ale art. 28 din Constituţie, în mãsura în care completãrile şi derogãrile la care face referire textul de lege criticat nu asigurã persoanelor juridice învinuite sau inculpate un tratament juridic egal în faţa legii cu cel aplicat persoanelor fizice sub aspectul accesului liber la justiţie, al dreptului la un proces echitabil, al dreptului la apãrare, al prezumţiei de nevinovãţie, al inviolabilitãţii domiciliului şi al secretului corespondenţei. Considerã cã, prin caracterul eliptic şi insuficienta detaliere a enunţului cuprins în art. 479^1 din Codul de procedurã penalã, se realizeazã o evidentã discriminare a persoanei juridice subiect al procesului penal, contrarã prevederilor art. 16 din Constituţie. Apreciazã cã legiuitorul nu a intenţionat sã facã discriminãri, ci este vorba de o "insuficientã normare", inerentã unui început de reglementare a unei instituţii juridice noi, care însã poate sã genereze în practicã o varietate de soluţii contradictorii privind fundamentarea şi modul de stabilire a rãspunderii penale a persoanei juridice, precum şi condiţiile specifice ale acestei rãspunderi, de naturã a afecta drepturile şi interesele unor persoane juridice. În acest sens, aratã cã, în cauzã, organele de urmãrire penalã au apreciat cã normele de procedurã referitoare la aducerea la cunoştinţã a învinuirii, la schimbarea încadrãrii juridice, cele privind audierea, punerea în mişcare a acţiunii penale şi prezentarea materialului de urmãrire penalã nu ar fi incidente în cazul persoanelor juridice.

    Tribunalul Bihor - Secţia penalã apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, deoarece cadrul legal stabilit prin dispoziţiile de lege criticate asigurã persoanelor juridice învinuite sau inculpate un tratament juridic egal în faţa legii cu cel al persoanei fizice sub aspectul accesului liber la justiţie, al dreptului la un proces echitabil, al dreptului la apãrare, al prezumţiei de nevinovãţie, al inviolabilitãţii domiciliului şi al secretului corespondenţei. Conduita organelor de urmãrire penalã, care ar fi procedat la aducerea la cunoştinţã a învinuirii, la schimbarea de încadrare juridicã, la audiere, la punerea în mişcare a acţiunii penale sau la prezentarea materialului de urmãrire penalã cu încãlcarea drepturilor procesuale, poate fi cenzuratã de cãtre instanţa de judecatã.

    Potrivit art. 30 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul considerã cã excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 479^1 din Codul de procedurã penalã este inadmisibilã, întrucât, pe de o parte, autorul excepţiei nu aratã motivele pe care îşi întemeiazã criticile, iar, pe de altã parte, invocã modul în care organele de urmãrire penalã au interpretat în cauzã dispoziţiile de lege criticate. Or, în spiritul art. 146 lit. d) din Constituţie şi al art. 10 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, sesizãrile privind soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate trebuie motivate, controlul constituţionalitãţii legilor şi ordonanţelor neexercitându-se din oficiu. De asemenea, potrivit art. 2 alin.(3) din acelaşi act normativ, Curtea Constituţionalã se pronunţã numai asupra constituţionalitãţii actelor cu privire la care a fost sesizatã, neputând deci cenzura modul de interpretare şi aplicare a acestora de cãtre organele judiciare.

    Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                               CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine urmãtoarele:

    Curtea Constituţionalã este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate cu care a fost sesizatã.

    Potrivit încheierii de sesizare, obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 479^1-479^15 din Codul de procedurã penalã. Din notele scrise ale autorului excepţiei, depuse în motivarea criticii, reiese însã cã aceasta priveşte doar dispoziţiile art. 479^1 din Codul de procedurã penalã, introduse prin Legea nr. 356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedurã penalã, precum şi pentru modificarea altor legi, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 677 din 7 august 2006. Prin urmare, Curtea se va pronunţa numai asupra dispoziţiilor art. 479^1 din Codul de procedurã penalã, care au urmãtorul cuprins: "Dispoziţiile Codului de procedurã penalã se aplicã şi în cazul infracţiunilor sãvârşite de persoanele juridice, cu completãrile şi derogãrile prevãzute în prezentul capitol."

    În susţinerea neconstituţionalitãţii acestor dispoziţii de lege, autorul excepţiei invocã încãlcarea prevederilor constituţionale ale art. 16 referitor la egalitatea în drepturi, ale art. 21 alin.(1)-(3) privind accesul liber la justiţie şi dreptul la un proces echitabil, ale art. 23 alin. (11) referitor la prezumţia de nevinovãţie, ale art. 24 privind dreptul la apãrare, ale art. 27 referitor la inviolabilitatea domiciliului şi ale art. 28 privind secretul corespondenţei.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã autorul excepţiei este nemulţumit, în realitate, de modul de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 479^1 din Codul de procedurã penalã de cãtre organele de urmãrire penalã, deoarece acestea au apreciat cã normele de procedurã referitoare la aducerea la cunoştinţã a învinuirii, la schimbarea încadrãrii juridice, cele privind audierea, punerea în mişcare a acţiunii penale şi prezentarea materialului de urmãrire penalã nu ar fi incidente în cazul persoanelor juridice. Eventualele greşeli de aplicare a legii nu pot constitui însã motive de neconstituţionalitate a textului de lege criticat şi, prin urmare, nu intrã sub incidenţa controlului de constituţionalitate exercitat de Curte, ci sunt de competenţa instanţei de judecatã învestite cu soluţionarea litigiului, respectiv a celor ierarhic superioare în cadrul cãilor de atac prevãzute de lege. Într-adevãr, potrivit art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituţionalã se pronunţã numai asupra constituţionalitãţii actelor cu privire la care a fost sesizatã, neputând deci cenzura modul de interpretare şi aplicare a acestora de cãtre organele judiciare.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic