Inapoi la Cautare

DECIZIE 511 /2022


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 280 alin. (10) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 03.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (03.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Marian Enache │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mihaela Ciochină │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Dimitrie-Bogdan │- judecător │
│Licu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Laura-Iuliana │- judecător │
│Scântei │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marieta Safta │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan-Sorin-Daniel Chiriazi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 280 alin. (10) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, excepţie ridicată de Andrei Ionuţ Ciocîrlău în Dosarul nr. 1.835/104/2020 al Curţii de Apel Craiova - Secţia contencios administrativ şi fiscal. Cauza formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 3.856D/2021.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de înştiinţare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, arătând că textul criticat nu încalcă prevederile constituţionalitate invocate. Accesul la justiţie este asigurat, pentru persoanele care nu se află în ipoteza normei criticate, în condiţiile dreptului comun în materie.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 9 decembrie 2021, pronunţată în Dosarul nr. 1.835/104/2020, Curtea de Apel Craiova - Secţia contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 280 alin. (10) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011
. Excepţia a fost ridicată de recurentul reclamant Andrei Ionuţ Ciocîrlău într-o cauză având ca obiect anularea unui act administrativ.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se expune mai întâi cadrul procesual al ridicării excepţiei, determinat de o succesiune de contestaţii/hotărâri judecătoreşti referitoare la acţiuni disciplinare aplicate de o unitate de învăţământ. În contextul respectiv, autorul excepţiei critică art. 280 alin. (10) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011
 motivat de faptul că instanţa de judecată învestită cu soluţionarea unei contestaţii (pe care a formulat-o împotriva hotărârii prin care sa dispus nesancţionarea unor persoane împotriva cărora formulase plângere) a reţinut că reclamantul nu are calitate procesuală activă în a contesta hotărârea de nesancţionare în temeiul art. 280 alin. (10) din Legea nr. 1/2011
, întrucât acest text se referă la persoana sancţionată. Autorul apreciază că dispoziţiile criticate, în interpretarea dată de instanţă, contravin normelor constituţionale invocate.

    6. Curtea de Apel Craiova - Secţia contencios administrativ şi fiscal consideră că excepţia este neîntemeiată. Astfel, reglementarea răspunderii disciplinare şi patrimoniale a cadrelor didactice, inclusiv procedura de sesizare şi soluţionare a pretinselor abateri de către comisia de cercetare disciplinară sau atacarea deciziilor acesteia în instanţă, nu împiedică accesul la justiţie, ci, dimpotrivă, îl garantează.

    7. Împrejurarea că dispoziţiile art. 280 alin. (10) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011
 prevăd posibilitatea de a se adresa instanţei de judecată doar pentru cel sancţionat are la bază argumentul că decizia de sancţionare/nesancţionare reprezintă o soluţie finală asupra modului în care îndatoririle ce le revin cadrelor didactice au fost respectate, îndatoriri ce izvorăsc din contractul de muncă, respectiv din fişa postului ocupat, având la bază raportul de serviciu, născut între cadrul didactic şi instituţia de învăţământ. În eventualitatea în care un terţ se consideră vătămat în drepturile sau interesele sale legitime, acesta are posibilitatea promovării unui alt demers judiciar împotriva funcţionarului public.

    8. Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    9. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic