Inapoi la Cautare

DECIZIE 50 /1995


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Decretului Consiliului de Stat nr. 80 din 15 aprilie 1977


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    *) Definitivă prin nerecurare.

    Mihai Constantinescu - preşedinte

    Miklos Fazakas - judecător

    Florin Bucur Vasilescu - judecător

    Gabriela Dragomirescu - magistrat-asistent

    Completul de judecată, convocat potrivit art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, având în vedere actele şi lucrările dosarului, constata:

    Prin Încheierea din 9 martie 1995, pronunţată în Dosarul nr. 23/1994, Colegiul jurisdicţional Cluj al Curţii de Conturi a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Decretului Consiliului de Stat nr. 80 din 15 aprilie 1977, invocată de Universitatea de Medicina şi Farmacie "Iuliu Hateganu" Cluj-Napoca. În susţinerea excepţiei se arata ca Decretul Consiliului de Stat nr. 80/1977 încalcă dispoziţiile constituţionale ale art. 32 alin. (6) - autonomia universitară este garantată - ale art. 135 alin. (1) - statul ocroteşte proprietatea - şi alin. (6) - proprietatea privată este, în condiţiile legii, inviolabilă - şi ale art. 138 alin. (1) - impozitele, taxele şi orice alte venituri ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege - prin aceea ca sumele aflate în contul 110, ce au destinaţia de taxe şcolare pentru studenţii străini, sunt asimilate cu alocaţiile bugetare repartizate, al căror regim juridic impune, în cazul neutilizarii până la încheierea exerciţiului bugetar, restituirea către bugetul administraţiei centrale de stat.

    Colegiul jurisdicţional Cluj al Curţii de Conturi, exprimindu-şi opinia, apreciază ca excepţia este neîntemeiată, deoarece soluţionarea cauzei nu depinde de dispoziţiile legale atacate ca neconstituţionale şi raportul juridic obligational, în cauza, a luat naştere şi şi-a produs efectele înainte de intrarea în vigoare a Constituţiei, asa încât soluţia admiterii excepţiei ar contraveni art. 15 alin. (2) din legea fundamentală.              CURTEA CONSTITUŢIONALĂ,

examinînd încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, precum şi dispoziţiile legale atacate ca neconstituţionale, raportate la prevederile Constituţiei şi ale Legii nr. 47/1992, retine următoarele:

    Excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Decretului Consiliului de Stat nr. 80/1977 a fost invocată de Universitatea de Medicina şi Farmacie "Iuliu Hateganu" Cluj-Napoca în Dosarul nr. 23/1994 al Colegiului jurisdicţional Cluj al Curţii de Conturi.

    Referitor la problema investirii Curţii Constituţionale, plenul acesteia, prin Decizia nr. II din 15 februarie 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 47 din 13 martie 1995, a stabilit ca, în temeiul art. 144 lit. c) din Constituţie, excepţiile privind neconstituţionalitatea legilor şi ordonanţelor se pot invoca numai în faţa instanţelor judecătoreşti, stabilite de Legea nr. 92/1992 şi de Legea nr. 54/1993, în baza art. 125 alin. (1) din Constituţie.

    Pe cale de consecinţa, s-a decis ca sesizarea Curţii Constituţionale se poate dispune doar de către instanţa judecătorească în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, printr-o încheiere, în condiţiile prevăzute la art. 23 din Legea nr. 47/1992 şi, ca urmare, instanţele Curţii de Conturi nu pot sesiza Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate.

    Este de menţionat ca Decizia nr. II din 15 februarie 1995 s-a pronunţat în temeiul art. 26 alin. 2 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, care prevede că interpretarea data de plen este obligatorie pentru completul de judecată. În sensul acestei decizii, respectiv ca instanţele Curţii de Conturi nu pot sesiza Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională s-a pronunţat prin Decizia nr. 21 din 20 februarie 1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 53 din 23 martie 1995.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic