Inapoi la Cautare

DECIZIE 5 /1995


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a Decretului nr. 218/1960 şi a Decretului nr. 712/1966


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    *) A se vedea şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 36 din 28 martie 1995, publicată în continuare.

    Ion Filipescu - preşedinte

    Viorel Mihai Ciobanu - judecător

    Victor Dan Zlatescu - judecător

    Doina Suliman - magistrat-asistent

    Completul de judecată, convocat fără citarea părţilor potrivit art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, examinînd excepţia de neconstituţionalitate a Decretului nr. 218/1960 şi a Decretului nr. 712/1966, invocată de contestatorul Plesoianu Radu Nicolae în Dosarul nr. 8.617/1993 al Judecătoriei Rimnicu Vilcea, constata următoarele:

    Judecătoria Rimnicu Vilcea, prin Încheierea din 13 septembrie 1994, a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Decretului nr. 218/1960, astfel cum au fost modificate prin Decretul nr. 712/1966, invocată de contestatorul Plesoianu Radu Nicolae, care însă nu argumenteaza excepţia.

    Intimata, Consiliul Local al Comunei Sinesti, prin reprezentant, este de acord cu cererea contestatorului, dar nu-şi exprima punctul de vedere cu privire la excepţie.

    Judecătoria Rimnicu Vilcea, exprimindu-şi opinia potrivit dispoziţiilor art. 23 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, considera intemeiata excepţia şi apreciază ca cele doua decrete au fost implicit abrogate prin art. 150 alin. (1) din Constituţie. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, instanţa retine ca bunul în litigiu nu a intrat în proprietatea statului sau în administrarea unităţilor care au exploatat bunul prin naţionalizare, expropriere sau în temeiul vreunui act juridic ci, dimpotriva, el a fost luat în posesie în mod samavolnic, apreciind ca actele normative atacate sunt contrare şi Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

    Deşi Judecătoria Rimnicu Vilcea s-a pronunţat în considerentele încheierii de sesizare în sensul că actele normative atacate sunt abrogate implicit potrivit art. 150 alin. (1) din Constituţie, Curtea Constituţională este competenţa să se pronunţe asupra excepţiei invocate. Chiar dacă dispoziţiile legale atacate sunt anterioare Constituţiei din 1991, este de observat ca excepţia nu are în vedere aplicarea unor acte normative după intrarea în vigoare a Constituţiei şi deci nu se pune problema de a alege între competenţa instanţei în căderea căreia este aplicarea legii şi competenţa Curţii Constituţionale, ci este vorba de efectele aplicării dispoziţiilor legale anterioare Constituţiei, deci de admisibilitatea excepţiei de neconstituţionalitate, astfel încât competenţa aparţine numai Curţii. În acest sens s-a statuat şi prin deciziile nr. 2/1993 şi nr. 5/1993.

                CURTEA CONSTITUŢIONALĂ,

având în vedere încheierea de sesizare, raportul întocmit în cauza, dispoziţiile art. 144 lit. c) din Constituţie şi ale art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, retine:

    Prin art. III alin. 1 din Decretul nr. 218/1960 s-a stabilit ca "Dreptul la orice acţiuni având ca obiect restituirea, în natura sau prin echivalent, a unui bun intrat, înainte de data publicării decretului de faţa, în posesiunea statului, în aceea a unei organizaţii cooperatiste sau a oricărei alte organizaţii obşteşti, fie fără nici un titlu, fie în cadrul procedurii prevăzute de Decretul nr. 111/1951, se prescrie prin doi ani socotiţi de la data când a avut loc intrarea în posesiune". În acelaşi termen se prescrie şi dreptul de a cere executarea silită în temeiul oricărui titlu executoriu obţinut în urma exercitării vreunuia dintre drepturile la care se referă alin. 1 (art. III alin. 2). În sfârşit, prin art. III alin. 3 s-a stabilit ca dispoziţiile art. 13 - 17 din Decretul nr. 167/1958 nu sunt aplicabile acestei prescripţii.

    Prin Decretul nr. 712/1966 s-a stabilit ca bunurile care se încadrează în prevederile art. III din Decretul nr. 218/1960 şi se afla în posesia unei organizaţii socialiste sunt considerate proprietate de stat de la data intrării lor în posesia statului sau a oricărei organizaţii socialiste. Se prevede, de asemenea, ca bunurile avute în vedere de text, care la data publicării decretului se afla în posesia unei organizaţii cooperatiste sau unei alte organizaţii obşteşti, vor rămâne în folosinţă acestora, urmînd ca, pentru viitor, sa li se aplice dispoziţiile legale care reglementează transmiterea bunurilor statului în folosinţă unor asemenea organizaţii.

    După cum se poate observa, suntem în prezenta unui drept de proprietate constituit potrivit unor acte normative anterioare Constituţiei. Se solicita ca aceste acte normative să fie declarate neconstituţionale.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic