Inapoi la Cautare

DECIZIE 477 /2013


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. XXIII din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 09.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (09.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:

    Prin Încheierea din 5 iunie 2013, pronunţatã în Dosarul nr. 1.604/62/2010*, Curtea de Apel Braşov - Secţia contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţionalã cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. XXIII din Legea nr. 2/2013 privind unele mãsuri pentru degrevarea instanţelor judecãtoreşti, precum şi pentru pregãtirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedurã civilã.

    Excepţia a fost invocatã de Gheorghe Furtunã într-un dosar având ca obiect soluţionarea unui recurs împotriva unei sentinţe civile.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia nu aratã concret cum anume sunt încãlcate dispoziţiile constituţionale invocate.

    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, actul de sesizare a fost comunicat preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã.

    Acesta aratã în punctul sãu de vedere cã promovarea normelor tranzitorii mai sus amintite a ţinut seama de schimbãrile operate de noul Cod de procedurã civilã în ceea ce priveşte competenţa materialã a instanţelor judecãtoreşti, mãsura fiind menitã sã asigure o repartizare echilibratã a cauzelor în sistemul justiţiei civile în scopul aplicãrii în condiţii optime a dispoziţiilor noii reglementãri procesual civile.

    Soluţia legislativã cuprinsã în art. XXIII din Legea nr. 2/2013 constituie o aplicaţie a vechiului principiu al aplicãrii imediate şi generale a legii noi de procedurã civilã (art. 725 alin. 1 din Codul de procedurã civilã din 1865), principiu abandonat de noul Cod de procedurã civilã în favoarea regulii potrivit cãreia dispoziţiile legii noi de procedurã civilã sunt aplicabile numai proceselor şi executãrilor silite începute dupã intrarea în vigoare a acesteia (a se vedea art. 24 din noul cod), însã principiile de drept care guverneazã aplicarea în timp a legii de procedurã civilã nu constituie norme juridice de ordin constituţional, legiuitorul ordinar putând adopta, în virtutea dispoziţiilor art. 126 alin. (2) din Constituţie, şi soluţii legislative particulare.

    De asemenea, Guvernul mai menţioneazã jurisprudenţa Curţii Constituţionale pronunţatã în cazul unor dispoziţii legale tranzitorii similare.

    Avocatul Poporului apreciazã cã dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale. Acesta aratã cã prevederile legale criticate au caracter tranzitoriu şi sunt adoptate de legiuitor în cadrul competenţei sale constituţionale, astfel cum rezultã din prevederile art. 126 alin. (2), potrivit cãrora "Competenţa instanţelor judecãtoreşti şi procedura de judecatã sunt prevãzute numai prin lege".

    În acest context, nu poate fi reţinutã susţinerea autorului excepţiei în sensul cã reglementarea în cauzã are caracter retroactiv în mãsura în care se dispune trimiterea dosarului de recurs aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la Curtea de Apel Braşov. În realitate, procedând astfel, legiuitorul nu a fãcut decât sã aplice şi în aceastã materie regula de drept comun consacratã de art. 725 alin. 1 din Codul de procedurã civilã din 1865, potrivit cãreia dispoziţiile legii noi de procedurã se aplicã din momentul intrãrii ei în vigoare şi proceselor în curs de judecatã începute sub legea veche. Chiar dacã prevederea în cauzã derogã de la norma instituitã prin art. 725 alin. 2 care, în materie de competenţã, consacrã principiul ultraactivitãţii legii vechi, instituirea unei asemenea derogãri este de competenţa legiuitorului şi nu contravine niciunei prevederi constituţionale.

    În plus, soluţia trimiterii pe cale administrativã a dosarelor s-a impus pentru a se evita pe cât posibil tergiversarea soluţionãrii cauzelor.

    Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic