Inapoi la Cautare

DECIZIE 474 /2013


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 408^2 alin. 4 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Prin Încheierea din 4 aprilie 2013, pronunţată în Dosarul nr. 4.174/245/2013, Judecătoria Iaşi - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 408^2 alin. 4 din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Ionel Stoica în dosarul de mai sus având ca obiect soluţionarea unei cereri de revizuire în materie penală.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că prevederile legale menţionate încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii şi accesul liber la justiţie, deoarece termenul de 3 luni anulează dreptul condamnatului de a formula oricând o cerere de revizuire în favoare. De aceea, se arată că ar trebui eliminat termenul de 3 luni, pentru că generează o respectare temporară a Legii fundamentale; o cerere de revizuire în cazul deciziilor Curţii Constituţionale nu poate fi declarată în niciun caz ca tardivă, Constituţia stând la baza funcţionării statului de drept şi având caracter atemporal.

    Judecătoria Iaşi - Secţia penală opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece revizuirea prevăzută de art. 408^2 din Codul de procedură penală este specială tocmai pentru că are drept situaţie-premisă soluţionarea unei cauze penale prin aplicarea unei dispoziţii legale în vigoare şi obligatorii la momentul pronunţării hotărârii, dispoziţie a cărei neconstituţionalitate a fost constatată ulterior, nefiind vorba despre o eroare sau o aplicare greşită a legii, ci despre o neregularitate a acesteia. Prin urmare, toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice şi toţi trebuie să se supună în egală măsură şi în aceleaşi condiţii dispoziţiilor legale în vigoare, inclusiv celor care reglementează termenele în care trebuie formulate căile de atac împotriva hotărârilor, fie ele ordinare sau extraordinare.

    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată.

    Avocatul Poporului consideră că dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                           CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 408^2 alin. 4 din Codul de procedură penală cu denumirea marginală Revizuirea în cazul deciziilor Curţii Constituţionale, care au următorul conţinut: "Cererea de revizuire se poate face în termen de 3 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a deciziei Curţii Constituţionale."

    Autorul excepţiei de neconstituţionalitate susţine că prevederile legale menţionate încalcă dispoziţiile constituţionale ale art. 16 alin. (1) referitor la egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi art. 21 alin. (2) referitor la accesul liber la justiţie.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată următoarele:

    1. Prin Sentinţa penală nr. 542 din 22 februarie 2010, pronunţată de Judecătoria Iaşi în Dosarul penal nr. 7.164/245/2007, autorul excepţiei a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 3 luni închisoare cu executare pentru executarea defectuoasă a unui curs de instruire personal, în cadrul unui proiect PHARE, constatându-se un prejudiciu în valoare de 3.382,56 lei. În cauză s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de corupţie prevăzute de Legea nr. 78/2000, infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzută şi pedepsită de art. 290 din Codul penal şi infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzută şi pedepsită de art. 248 din Codul penal.

    Prin Decizia penală nr. 127 din 28 martie 2011, pronunţată în apel de Tribunalul Iaşi, a fost modificată sentinţa penală în cauză (s-a desfiinţat în parte sentinţa apelată în sensul înlăturării dispoziţiilor art. 139 din Codul penal referitoare la anularea reabilitării judecătoreşti şi în sensul înlăturării măsurii confiscării pentru inculpat şi partea responsabilă civilmente, menţinând celelalte dispoziţii), care a rămas definitivă prin Decizia penală nr. 407 din 27 martie 2012, pronunţată în recurs de Curtea de Apel Iaşi.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic