Inapoi la Cautare

DECIZIE 471 /2017


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 451 alin. (2) din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌─────────────────────┬─────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├─────────────────────┼─────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├─────────────────────┼─────────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├─────────────────────┼─────────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea │- judecător │
├─────────────────────┼─────────────────────┤
│Mona-Maria Pivniceru │- judecător │
├─────────────────────┼─────────────────────┤
│Livia Doina Stanciu │- judecător │
├─────────────────────┼─────────────────────┤
│Simona-Maya Teodoroiu│- judecător │
├─────────────────────┼─────────────────────┤
│Andreea Costin │- magistrat-asistent │
└─────────────────────┴─────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan Sorin Daniel Chiriazi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 451 alin. (2) din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Sorin Graţianu şi Olga Graţianu în Dosarul nr. 79.957/301/2014 al Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti - Secţia civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 985D/2016.

    2. La apelul nominal se prezintă personal Sorin Graţianu, lipsind celelalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Preşedintele dispune a se face apelul şi în Dosarul nr. 1.309D/2016 având ca obiect excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 451 alin. (2) din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de aceleaşi părţi în Dosarul nr. 79.956/301/2014 al aceleiaşi instanţe.

    4. La apelul nominal se prezintă personal Sorin Graţianu, lipsind celelalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    5. Curtea, din oficiu, pune în discuţie conexarea dosarelor. Partea prezentă este de acord cu conexarea. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de conexare a cauzelor. Curtea, având în vedere obiectul identic al cauzelor, în temeiul art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992
 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, dispune conexarea Dosarului nr. 1.309D/2016 la Dosarul nr. 985D/2016, care a fost primul înregistrat.

    6. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul părţii prezente, care solicită admiterea excepţiei de neconstituţionalitate. În acest sens arată, în esenţă, că prin dispoziţiile legale criticate se creează un tratament discriminatoriu între o parte care nu are studii juridice şi o parte care este absolventă a unei facultăţi de drept şi care îşi angajează şi avocat. În continuare, prezintă aspecte ale fondului litigiului şi depune concluzii scrise.

    7. Având cuvântul, reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate. În acest sens arată că prin critica formulată se cere Curţii Constituţionale completarea textului legal criticat prin reglementarea interdicţiei ca partea care este absolventă a unei facultăţi de drept să nu beneficieze de avocat. De asemenea, mai arată că trebuie avut în vedere, în acelaşi sens, şi art. 24 alin. (2) din Constituţie
, potrivit căruia în tot cursul procesului părţile au dreptul să fie asistate de un avocat.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarelor, constată următoarele:

    8. Prin încheierile din 17 mai şi 8 iulie 2016, pronunţate în dosarele nr. 79.957/301/2014 şi nr. 79.956/301/2014, Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 451 alin. (2) din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Sorin Graţianu şi Olga Graţianu în cauze având ca obiect soluţionarea cererii de obligare la plata cheltuielilor efectuate pentru părţile aflate în coproprietate forţată din imobil şi, respectiv, soluţionarea cererii de obligare la efectuarea unor lucrări de reparaţii la un imobil.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic