Inapoi la Cautare

DECIZIE 465 /2021


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 149 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 20.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (20.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cosmin-Marian │- │
│Văduva │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 149 din Legea nr. 263/2010
 privind sistemul unitar de pensii publice, excepţie ridicată de Dan Ionescu în Dosarul nr. 148/121/2018 al Curţii de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.319D/2019.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 4 aprilie 2019, pronunţată în Dosarul nr. 148/121/2018, Curtea de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 149 din Legea nr. 263/2010
 privind sistemul unitar de pensii publice. Excepţia a fost ridicată de Dan Ionescu într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei contestaţii formulate împotriva unei decizii de pensionare.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că este contrar art. 21 alin. (4) din Constituţie
 caracterul obligatoriu al procedurii prealabile fără caracter jurisdicţional instituite prin prevederile criticate, accesul la justiţie putând fi exercitat în mod direct. Nici Legea nr. 19/2000
, în temeiul căreia s-a pensionat autorul excepţiei, şi nici Legea nr. 263/2010
, în vigoare în prezent, nu pot să îngrădească accesul liber la justiţie, mai ales în condiţiile în care, potrivit art. 149 alin. (4) din Legea nr. 263/2010
, deciziile de pensie necontestate în 30 de zile devin definitive. Prevederile criticate au fost adoptate mai ales în scopul degrevării instanţelor judecătoreşti. Dar, în acest fel, sunt discriminaţi milioane de pensionari care „sunt purtaţi pe drumuri de către salariaţii caselor teritoriale de pensii“. De asemenea, se arată că aceşti pensionari, necunoscând prevederile legale, sunt dezinformaţi tocmai pentru a se degreva comisiile centrale de contestaţii şi sunt nedreptăţiţi de deciziile acestora. Astfel, se împiedică accesul la justiţie în situaţia în care aceste comisii nu răspund contestatorilor în termenul legal, iar aceştia, în final, îşi pierd drepturile legale.

    6. Curtea de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale, potrivit căreia art. 21 din Constituţie
 nu interzice existenţa unei proceduri administrative prealabile şi nici obligativitatea acesteia atât timp cât nu are un caracter jurisdicţional, accesul liber la justiţie neavând semnificaţia că orice persoană se poate adresa instanţelor judecătoreşti pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor sau a intereselor sale legitime fără nicio condiţionare.

    7. Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic