Inapoi la Cautare

DECIZIE 452 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 700 din Codul civil


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Prin Încheierea din 14 noiembrie 2006, pronunţată în Dosarul nr. 293/2006, Judecătoria Sighişoara a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 700 din Codul civil, excepţie ridicată de Doina Ceauşu.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că textul de lege criticat contravine art. 46 din Constituţie, întrucât termenul de 6 luni este de natură să deturneze rolul instituţiei moştenirii, ca mod principal de dobândire a proprietăţii. Totodată, apreciază că dispoziţiile art. 700 din Codul civil sunt în flagrantă contradicţie cu litera şi spiritul actualei Constituţii, care garantează proprietatea atât în ceea ce priveşte regimul ei de transmisibilitate, cât şi din perspectiva protecţiei prin mijloace procedurale.

    Judecătoria Sighişoara consideră excepţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată. În acest sens, arată că reglementarea criticată a mai fost supusă controlului de constituţionalitate prin Decizia nr. 138/2000, prilej cu care Curtea Constituţională a statuat că nu contravine prevederilor Legii fundamentale.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, invocând în acest sens jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.

    Avocatul Poporului consideră că dispoziţiile de lege criticate sunt constituţionale şi nu contravin prevederilor art. 46 din Constituţie. Referitor la prevederile art. 154 alin. (1) din Constituţie, apreciază că acestea nu au incidenţă în cauză.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

                         CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 700 din Codul civil, potrivit cărora "Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.

    În cazul când moştenitorul a fost împiedicat de a se folosi de dreptul său, din motive de forţă majoră, instanţa judecătorească, la cererea moştenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni socotit de la data când a luat sfârşit împiedicarea."

    Autorul excepţiei susţine că textul de lege criticat încalcă prevederile constituţionale cuprinse în art. 46, potrivit cărora dreptul la moştenire este garantat, şi în art. 154 alin. (1), privind conflictul temporal de legi.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că dispoziţiile art. 700 din Codul civil au mai fost supuse controlului de constituţionalitate prin raportare la prevederile art. 46 din Legea fundamentală. Astfel, prin Decizia nr. 138/2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 484 din 4 octombrie 2000, Curtea a reţinut că "dispoziţiile art. 700 alin. 1 din Codul civil au ca obiect dreptul subiectiv de opţiune succesorală, iar nu însuşi dreptul la moştenire, care este garantat prin art. 46 din Constituţie".

    De asemenea, Curtea a constatat că "în reglementarea dată de Codul civil moştenirea se transmite de drept asupra succesorilor din momentul morţii celui care lasă moştenirea, fără a fi necesară vreo manifestare de voinţă din partea succesibilului şi chiar fără ştirea lui, astfel că patrimoniul succesoral nu rămâne niciun moment fără titular.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic