Inapoi la Cautare

DECIZIE 450 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 79 din Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 09.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (09.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Cauza este în stare de judecată.

    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată.

                               CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 3 martie 2006, pronunţată în Dosarul nr. 700/C/2006, Tribunalul Caraş-Severin a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 79 din Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor, excepţie ridicată de Marin Buţiu cu prilejul soluţionării contestaţiei formulate împotriva deciziei de stabilire a pensiei.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că dispoziţiile legale criticate au caracter discriminatoriu, întrucât instituie un tratament juridic identic pentru situaţii diferite. Astfel, ca efect al dispoziţiilor de lege criticate, un poliţist care, în raport cu vechimea în funcţie şi cu sporurile ce i se cuvin, ajunge la un procent de peste 100% din baza de calcul folosită la stabilirea pensiei primeşte doar 100% din aceasta, la fel ca un alt poliţist care are o vechime mai mică în funcţie şi a ajuns la un procent de numai 100% din baza de calcul. Consideră că această plafonare este contrară principiului egalităţii în drepturi şi determină o restrângere a exerciţiului unui drept legal.

    Tribunalul Caraş-Severin apreciază că dispoziţiile art. 79 din Legea nr. 179/2004 sunt neconstituţionale prin raportare la prevederile art. 16 alin. (1), deoarece instituie un tratament juridic identic pentru poliţiştii care se găsesc în situaţii diferite.

    Guvernul consideră că excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiată. În acest sens arată că din analiza textului de lege criticat nu rezultă discriminări ale persoanelor care se găsesc în situaţia expusă de ipoteza normei legale, ci doar faptul că legiuitorul a ales să reglementeze astfel situaţia acestora, în funcţie de criterii obiective. De asemenea, consideră că nu este restrâns exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi ale cetăţenilor.

    Avocatul Poporului consideră că textul de lege criticat este constituţional, întrucât nu instituie privilegii sau discriminări între poliţiştii aflaţi în aceeaşi situaţie. De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 47 alin. (2) din Constituţie, în cadrul realizării politicii în domeniul asigurărilor sociale de stat, legiuitorul are deplina autoritate să stabilească modalităţi şi condiţii de acordare a pensiilor.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

                               CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţia României, ale art. 1 alin. (2) şi ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 79 din Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 31 mai 2004, dispoziţii potrivit cărora: "Pensia poliţistului stabilită în condiţiile prezentei legi nu poate fi mai mare de 100% din baza de calcul folosită la stabilirea pensiei."

    În opinia autorului excepţiei, dispoziţiile legale criticate contravin prevederilor constituţionale ale art. 16 alin. (1) referitoare la egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări, şi ale art. 53 privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi. De asemenea, invocă dispoziţiile art. 20 din Constituţie, cu raportare la prevederile Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, ale Pactului internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale şi ale Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, prevederi care se referă la dreptul oricărei persoane de a se bucura de condiţii de muncă juste care să asigure un salariu echitabil şi o remuneraţie egală pentru o muncă de valoare egală, precum şi cele care consacră egalitatea persoanelor în faţa legii şi dreptul la o ocrotire egală din partea legii.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic