Inapoi la Cautare

DECIZIE 443 /2013


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 43 alin. (3), art. 44 alin. (3) şi ale art. 46 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Curtea, având în vedere identitatea parţială de obiect a excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate în dosarele sus-menţionate, din oficiu, pune în discuţie problema conexării lor.

    Reprezentantul Ministerului Public este de acord cu propunerea de conexare a dosarelor menţionate.

    Curtea, în temeiul art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, dispune conexarea Dosarului nr. 454D/2013 la Dosarul nr. 453D/2013, care a fost primul înregistrat.

    Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public.

    Acesta pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, apreciind că sunt incidente argumentele reţinute de Curtea Constituţională în jurisprudenţa sa în materie, oferind, ca exemplu, Decizia nr. 667 din 30 aprilie 2009.

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarelor, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 21 mai 2010, pronunţată în Dosarul nr. 11.233/4/2008, Tribunalul Bucureşti - Secţia III-a civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 43 alin. (3), art. 44 alin. (3) şi ale art. 46 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, excepţie ridicată de Alexandrina Bordeianu într-o cauză având ca obiect soluţionarea recursului declarat împotriva sentinţei prin care a fost respinsă ca tardiv introdusă contestaţia la executare formulată împotriva unor titluri executorii.

    Dosarul în cauză a fost înregistrat la Curtea Constituţională la data de 7 iulie 2013.

    Prin Încheierea din 23 februarie 2009, pronunţată în Dosarul nr. 815/299/2009, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 44 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, excepţie de neconstituţionalitate ridicată de Mariana Ioviţu într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei contestaţii la executare.

    Dosarul în cauză a fost înregistrat la Curtea Constituţională la data de 5 iulie 2013.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, având un conţinut asemănător, autorii acesteia susţin încălcarea prevederilor constituţionale ale art. 16 alin. (2), art. 21 alin. (1) şi (2), art. 24 alin. (1), art. 44 alin. (1), art. 56 alin. (2) şi ale art. 136 alin. (5), precum şi ale art. 11 din Declaraţia universală a drepturilor omului.

    Se arată, în esenţă, că modalitatea de comunicare a actului administrativ fiscal prin intermediul mijloacelor informatice conduce la încălcarea principiului egalităţii, a accesului liber la justiţie, a dreptului la apărare şi a dreptului de proprietate privată, deoarece implică, pentru partea interesată, posedarea anumitor cunoştinţe în domeniul informaticii şi al accesului la internet, nivel de cunoştinţe pe care însă nu îl pot atinge toţi justiţiabilii. Un proces între autorităţile statului şi cetăţean cu privire la contestarea unui act administrativ fiscal nu este echitabil în situaţia în care statul are ca "mijloc de apărare reglementarea comunicării actului administrativ prin publicitate", persoanele care fie nu au acces la internet, fie nu se pot deplasa la sediul organului emitent pentru a verifica dacă s-a afişat vreun act administrativ fiscal care îi priveşte fiind astfel prejudiciate.

    În opinia autoarei excepţiei ce constituie obiectul Dosarului nr. 453D/2013, limbajul specific dreptului se caracterizează prin simplitate, rigurozitate, conciziune şi accesibilitate faţă de toţi cetăţenii, folosirea mijloacelor informatice şi a internetului într-un domeniu atât de important care vizează drepturi fundamentale neavând ca rezultat decât o informare incorectă şi discriminatorie.

    În această cauză, contestaţia la executare formulată de autoarea excepţiei împotriva unor titluri executorii a fost respinsă ca tardiv introdusă, în condiţiile în care comunicarea actelor administrative fiscale s-a efectuat prin publicarea anunţului pe pagina de internet a organului fiscal emitent şi la uşa acestuia. Se susţine că, în conformitate cu prevederile art. 46 din Codul de procedură fiscală, nu este permisă, în acest caz de comunicare a actelor, invocarea nulităţii absolute pentru lipsa unor elemente prevăzute de art. 43 alin. (2), şi anume pentru lipsa semnăturii persoanelor împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii, şi a ştampilei organului emitent. Prin aplicarea coroborată a dispoziţiilor art. 43 alin. (3), art. 44 alin. (3) şi ale art. 46 din actul normativ criticat, autoarea excepţiei arată că se află în situaţia de a nu putea contesta acte administrative fiscale abuzive şi ilegale (conţinând decizii de impunere corespunzătoare unor pretinse venituri calculate de organul fiscal pentru perioade când aceasta nu le obţinea, dreptul său de a exercita profesia de avocat fiind suspendat prin decizie a Baroului Bucureşti.)
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic