Inapoi la Cautare

DECIZIE 440 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 79 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

                         CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    Prin Încheierea din 19 februarie 2007, pronunţată în Dosarul nr. 719/113/2006, Curtea de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 79 din Legea nr. 164/2001, excepţie ridicată de Cristache Stoian în cauza ce are ca obiect soluţionarea contestaţiei la decizia de actualizare a pensiei.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că textul de lege criticat, fiind insuficient de clar redactat, produce confuzie între "funcţia maximă exercitată" şi "funcţia maximă avută la data trecerii în rezervă". În această situaţie nu se putea emite nicio hotărâre de Guvern clară, în executarea legii. Se mai arată că dispoziţiile legale criticate sunt discriminatorii între cadrele militare care s-au pensionat înainte de data intrării în vigoare a Legii nr. 164/2001 şi cele care se pensionează sub imperiul acestei legi.

    Curtea de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale apreciază că excepţia ridicată nu este întemeiată, având în vedere că Legea nr. 164/2001 "reglementează situaţii diferite, ce justifică, în mod obiectiv şi raţional, instituirea unui tratament juridic diferenţiat".

    În conformitate cu prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului consideră că dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale. Prevederile art. 16 alin. (1) din Constituţie nu sunt încălcate, întrucât, în raport cu data pensionării, anterioară sau ulterioară intrării în vigoare a Legii nr. 164/2001, beneficiarii dreptului la pensia militară de stat se află în situaţii diferite, ceea ce justifică şi tratamentul juridic rezonabil diferenţiat.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                         CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile părţilor prezente şi ale procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicată.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate, astfel cum a fost formulat, îl constituie dispoziţiile art. 79 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 748 din 14 octombrie 2002, astfel cum au fost au fost modificate prin Legea nr. 479/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 836 din 25 noiembrie 2003.

    Analizând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că în realitate sunt criticate numai prevederile art. 79 alin. (1) lit. a), asupra cărora urmează să se pronunţe. Conţinutul acestora este următorul:

    - Art. 79: "(1) Pensiile militare stabilite în baza legislaţiei anterioare datei intrării în vigoare a prezentei legi se recalculează astfel: a) cuantumul pensiei în plată se actualizează, având ca bază de calcul solda lunară brută în vigoare la data aplicării prezentei legi, corespunzătoare funcţiei maxime exercitate şi gradului militar, avute la data trecerii în rezervă, pe baza unei metodologii aprobate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea instituţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1), metodologie conform căreia acordarea gradaţiei se va face în raport cu vechimea în serviciu sau cea avută la data trecerii în rezervă."

    În opinia autorului excepţiei dispoziţiile legale criticate sunt în neconcordanţă cu prevederile art. 16 alin. (1) şi ale art. 108 alin. (2) din Constituţie, referitoare la egalitatea în drepturi, respectiv la emiterea hotărârilor Guvernului în executarea legii.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic