Inapoi la Cautare

DECIZIE 438 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 82 alin. (5) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

                                    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 28 februarie 2007, pronunţată în Dosarul nr. 22/120/2007, Tribunalul Dâmboviţa - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 82 alin. (5) din Legea nr. 303/2004, excepţie ridicată de Ion Banu într-o cauză având ca obiect judecarea contestaţiei la decizia privind recalcularea pensiei emisă de Casa Judeţeană de Pensii Dâmboviţa.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că dispoziţiile art. 82 alin. (5) din Legea nr. 303/2004 încalcă principiul egalităţii în drepturi consacrat de art. 16 alin. (1) din Constituţie, întrucât stabileşte beneficiul dreptului la pensia de serviciu pentru o vechime de 20-25 de ani persoanelor care îndeplinesc această vechime numai în funcţia de judecător sau procuror, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie. Această prevedere legală este discriminatorie în comparaţie cu cei care au încetat activitatea din motive neimputabile, nepermiţând acestora completarea vechimii cu anii de activitate în alte profesii de specialitate juridică, prevăzute de art. 86 din aceeaşi lege, ca activităţi care constituie vechime în magistratură. Este discriminatorie şi acordarea unor drepturi numai judecătorilor şi procurorilor în funcţie. Solicită Curţii Constituţionale adoptarea unei decizii interpretative, prin care să se elimine acest tratament juridic diferenţiat.

    Tribunalul Dâmboviţa - Secţia civilă apreciază că excepţia ridicată este neîntemeiată, întrucât dispoziţiile legale criticate nu instituie măsuri discriminatorii, ci prevăd un tratament juridic egal pentru toate persoanele aflate în aceeaşi situaţie juridică.

    În conformitate cu prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului consideră că dispoziţiile art. 82 alin. (5) din Legea nr. 303/2004 sunt constituţionale, întrucât nu stabilesc discriminări, ci instituie un tratament egal pentru toate persoanele aflate în aceeaşi situaţie, fără nicio deosebire pe criterii arbitrare.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,

    examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile părţii prezente şi ale procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 82 alin. (5) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, dispoziţii care au următorul conţinut: "Persoanele care îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute la alin. (1) şi (3) numai în funcţia de judecător sau procuror beneficiază de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie. În acest caz, pensia se stabileşte pe baza drepturilor salariale pe care le are un judecător sau procuror în funcţie în condiţii identice de vechime şi nivel al instanţei sau parchetului."

    În opinia autorului excepţiei dispoziţiile legale criticate încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări, consacrat de art. 16 alin. (1) din Constituţie.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate şi dispoziţiile legale criticate, cu raportare la prevederile constituţionale invocate, Curtea constată următoarele:

    Alin. (1) al art. 82 din Legea nr. 303/2004 prevede dreptul la pensie de serviciu al judecătorilor şi procurorilor în funcţie, care la data împlinirii vârstei legale de pensionare au o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic